bio-forum.pl

oznaczanie roślin - klucze

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. oznaczanie roślin - klucze

W tym wątku chcę umieścić linki do wątków, w których w toku dyskusji pojawiały się informacje na temat materiałów źródłowych do oznaczania roślin, krótko mówiąc kluczy. Wątki będą linkowane, zatem całe przedsięwzięcie odbędzie się bez uszczerbku dla zawartości działu.

od sty.2007

2. oznaczanie roślin - klucze

Różne klucze do oznaczania roślin:

1. Matuszkiewicz, Władysław. Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 8301144394.

2. Mowszowicz, Jan. Przewodnik do oznaczania roślin trujących i szkodliwych. Warszawa: PWRiL, 1982.

3. Rutkowski, Lucjan. Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 8301143428.

4. Seidl, Olga i Rostafiński, Józef. Przewodnik do oznaczania roślin. Warszawa: PWRiL, 1973.

5. Szafer, Władysław i Kulczyński, Stanisław. Rośliny polskie. Warszawa: PWN, 1953.

Źródło: "pl.wikipedia.org"

od sty.2007

3. oznaczanie roślin - klucze

Zachęcam i zapraszam, gdyby ktoś zechciał umieścić w tym wątku informacje na temat literatury botanicznej i kluczy, to bardzo proszę.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. oznaczanie roślin - klucze
28.mar.07 18:30
Kinga W ("annna")

Osobiście pierwszym kluczem z którego korzystałam ucząc się botaniki był skrypt: "Rośliny naczyniowe runa leśnego" wyd. AR w Krakowie (wyd. 3) opracowany przez: Elżbieta Pancer-Kotejowa, Alicja Ćwikowa, Wojciech Różański, Jerzy Szwagrzyk. Sądzę, że swoje podstawowe zadania spełnił :)

od sie.2007

5. oznaczanie roślin - klucze

Witam! Podam ksiązki jakich używałam do oznaczania roślin.

1. I. Szwedler, M. Sobkowiak " Spotkania z przyrodą. Rośliny" - wyd. Multico

2. Dietmar Aichele, Marianne Golte-Bechtle " " Jaki to kwiat?"

3. " Świat roślin, skał i minerałów" - z j. słowackiego tłumacz. Ewa Siatkowska i A. Kaszak

4. J. Mowszowicz " Flora jesienna"

5. W. Laskowska " Rośliny borów"

6. T. Traczyk " Rośliny lasu liściastego"

&. M. Polakowska " Rośliny wodne"

(wypowiedź edytowana przez Alex 21. listopada. 2007)

od maj.2007

6. oznaczanie roślin - klucze

Klucz Rostafiński/Siedl można sobie spokojnie podarować. W większości przestarzały i nieaktualny. Każdy porządny atlas spełni lepiej swoje zadanie.

od sie.2007

7. oznaczanie roślin - klucze

Przydatną książką o zakładaniu zielnika może być " Zielnik i zielnikoznawstwo " Jacka Drobnika wydana przez PWN. Warto zajrzeć! Jestem w trakcie czytania. Są tam wiadomości o zbieraniu roślin, etykietowaniu zbiorów, o ochronie zielnika przed szkodnikami, o prowadzeniu badań florystycznych.

(wypowiedź edytowana przez Alex 20. stycznia. 2008)

od wrz.2012

8. oznaczanie roślin - klucze

Czy posiada ktoś może klucz do oznaczania Szafera? Zależy mi na spisie treści jeżeli ktoś by mógł udostępnić byłabym wdzięczna.

od cze.2010

9. oznaczanie roślin - klucze
6.wrz.12 06:25
Piotr Grzegorzek

Mogę mieć ciekawą propozycję - jak daleko masz do Chrzanowa, tego położonego w pół drogi między Katowicami a Krakowem.

od wrz.2012

10. oznaczanie roślin - klucze

Hmm bardzooooo daleko;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji