18. 11. 2015. Zaintrygowany znaleziskiem z przed 2 dni:
[bf#803813] - postanowiłem odwiedzić domniemane Arrhenia retiruga, o których wspominałem tu:
I. Stanowisko to pas pomiędzy pastwiskiem, a ogrodzeniem ujeżdżalni koni dość gęsto porośnięty różnymi mchami. Podłoże stanowi odsłonięta kilka lat temu przy okazji plantowania gruntu - gliniasta martwica.
Oraz na innych roślinach, a ich kontakt z mchem - sprowadza się nie rzadko do li tylko "kontaktu wzrokowego";-). Tu na (prawdopodobnie) przetaczniku:
III. Pomiędzy nimi, na tym samym mchu - zauważyłem pojedyncze owocniki charakteryzujące się nieco ciemniejszą barwą i odmiennym kształtem. Te posiadają coś na kształt trzonu. Myślę, że Arrhenia spathulata?
Dosłownie 2 metry dalej (znów pojedynczo i prawie z ziemi) te same, tym razem na innym gatunku mchu:
I inne porównanie (po lewej A. cf retiruga, po prawej A. cf spathulata):
IV. Przyglądając się owocnikom na moim biurku, nagle serce zabiło mocniej (czy wszyscy "grzybofiśnięci" nowicjusze tak mają?:-)). Zauważyłem, że jeden jest zupełnie inny. Uderzająca różnica w wyglądzie hymenoforu (siateczkowaty) pozwala mi przypuszczać, że to Arrhenia lobata?
W zaistniałych okolicznościach, chyba nie muszę mówić na czyją pomoc, (a właściwie mikroskop) - bardzo liczę.:-). Może mamy Hat-trick?;-)
poproszę
I, II, IV - A. retiruga
III - A. spathulata
A. spathulata - GREJ ID: 359643
A. retiruga - GREJ ID: 359645