bio-forum.pl

Klan bezblaszkowych Arrhenia?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Klan bezblaszkowych Arrhenia?

18. 11. 2015. Zaintrygowany znaleziskiem z przed 2 dni:

[bf#803813] - postanowiłem odwiedzić domniemane Arrhenia retiruga, o których wspominałem tu:

[bf#782319]

I. Stanowisko to pas pomiędzy pastwiskiem, a ogrodzeniem ujeżdżalni koni dość gęsto porośnięty różnymi mchami. Podłoże stanowi odsłonięta kilka lat temu przy okazji plantowania gruntu - gliniasta martwica.

Ostatnie deszcze widać, że służą tym grzybom - znalazłem ich tam dzisiaj setki.

II. Że też nikt mi nie powiedział, że Arrhenia retiruga rośnie także na trawach;-):

Oraz na innych roślinach, a ich kontakt z mchem - sprowadza się nie rzadko do li tylko "kontaktu wzrokowego";-). Tu na (prawdopodobnie) przetaczniku:

III. Pomiędzy nimi, na tym samym mchu - zauważyłem pojedyncze owocniki charakteryzujące się nieco ciemniejszą barwą i odmiennym kształtem. Te posiadają coś na kształt trzonu. Myślę, że Arrhenia spathulata?

Dosłownie 2 metry dalej (znów pojedynczo i prawie z ziemi) te same, tym razem na innym gatunku mchu:

Tu porównanie:

I inne porównanie (po lewej A. cf retiruga, po prawej A. cf spathulata):

IV. Przyglądając się owocnikom na moim biurku, nagle serce zabiło mocniej (czy wszyscy "grzybofiśnięci" nowicjusze tak mają?:-)). Zauważyłem, że jeden jest zupełnie inny. Uderzająca różnica w wyglądzie hymenoforu (siateczkowaty) pozwala mi przypuszczać, że to Arrhenia lobata?

I porównanie wszystkich trzech (od lewej: Arrhenia retiruga, spathulata i lobata):

W zaistniałych okolicznościach, chyba nie muszę mówić na czyją pomoc, (a właściwie mikroskop) - bardzo liczę.:-). Może mamy Hat-trick?;-)

od wrz.2005

2. Klan bezblaszkowych Arrhenia?

poproszę

od wrz.2005

3. Klan bezblaszkowych Arrhenia?

I, II, IV - A. retiruga

III - A. spathulata

od mar.2025

4. Klan bezblaszkowych Arrhenia?

A. spathulata - GREJ ID: 359643

od mar.2025

5. Klan bezblaszkowych Arrhenia?

A. retiruga - GREJ ID: 359645

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji