bio-forum.pl

2000 Chrzanów Kąty - z lasów Kotliny Chrzanowskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2000 Chrzanów Kąty - z lasów Kotliny Chrzanowskiej
15.lis.15 13:12
Piotr Grzegorzek

19 lipca byłem także w lasach położonych na południe od zabudowy Katów. Z punktu widzenia geomorfologii jest to Kotlina Chrzanowska. Na początku odwiedziłem stanowisko mieczyka dachówkowatego - Gladiolus imbricatus znajdujące się przy zachodnim skraju kompleksu łąkowego wcinającego się w kompleks leśny. Na przyrodniczej ścieżce dydaktycznej utworzono dla niego przystanek nr 7. Na on czas i to aż do 2013 roku było to najobfitsze z pośród znanych mi osobiście stanowisko tego gatunku.

15. 10 wykonałem dokumentację z drugiego końca tejże ścieżki. Zaczynamy od okolicy węzła byczyńskiego autostrady. Na początku centuria pospolita - Centaurium erythraea.

Potem widok zabudowań.

Następnie przenosimy się na pobliską porębę a zarazem przystanek nr 14 przyrodniczej ścieżki dydaktycznej.

Pewną dominantą był tutaj ostrożeń błotny - Cirsium palustre.

Kolejne zdjęcia wykonałem w partii boru na wschód od poręby. Oto powalony świerk pospolity - Picea abies. Zmierzchało już, dlatego jakość części zdjęć nie jest najlepsza.

Następnie mamy młody świerk pospolity - Picea abies w cieniu sosen zwyczajnych - Pinus sylvestris.

Ponadto było tutaj sporo wietlicy samiczej - Athyrium filix-femina.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji