bio-forum.pl

2000 Chrzanów - w widłach ulic Oświęcimska i Śląska

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2000 Chrzanów - w widłach ulic Oświęcimska i Śląska
13.lis.15 13:09
Piotr Grzegorzek

Kolejny wątek w rodzaju prequeli wszystkich prequeli. Okolice, które teraz pokażę wiele razy gościły w fotoreportażach z lat 2006-2015.

Jest 17 lipca. Znajduję się w okolicy drugiego przystanku autobusowego przy ulicy Oświęcimskiej, licząc od ronda. Oto łopian mniejszy - Arctium minus.

Zaraz potem skręciłem w ulicę Łowiecką. Tuż za zabudowaniami mamy łan szczawiu tępolistnego - Rumex obtusifolius wraz z towarzyszącym mu pięciornikiem gęsim - Potentilla anserina.

Teraz patrzymy na ciek a właściwie ściek w łuku ulicy Łowieckiej. Teren ozdabia krwawnica pospolita - Lythrum salicaria. Ten widok to zdecydowana historia. Teraz w tym miejscu stoi dom oraz znajduje się siedziba firmy.

19 lipca tuż przy drodze prowadzącej do mojego domu sfotografowałem pełnokwiatową odmianę mydlnicy lekarskiej - Saponaria officinalis.

Następnie niedaleko byłego składu opałowego przy ulicy Łowieckiej w rejonie byłej linii kolejowej uchwyciłem jako dominantę dziewannę firletkową - Verbascum lychnitis.

Idąc dalej w kierunku byłej stacji kolejowej Kąty zerknąłem na kompleks łąkowy Kopanina.

W jego południowej części znajduje się Staw Zapadlisko.

Wracamy na byłą linię kolejową. Jesteśmy niedaleko zachodniego skraju ogrodu działkowego. Tutaj na resztkach bocznicy kolejowej coś rośnie. Na początku inna dziewanna firletkowa - Verbascum lychnitis.

Teraz bardzo szybko przemieszczamy się dalej. Oto okolica skrzyżowania ulicy Ligęzów z byłą linia kolejową. Tutaj oglądamy krwawnicę pospolitą - Lythrum salicaria.

Na skraju torowiska rozłożył się krwawnik pospolity - Achillea millefolium.

Trzeba jeszcze odnotować żmijowca zwyczajnego - Echium vulgare.

Teraz wracam na ulicę Partyzantów. Za ZUS-landią spotykam łopian pajęczynowaty - Arctium tomentosum. Otacza go koniczyna łąkowa - Trifolium pratense.

A tak ta okolica wygląda w ogólności. W między czasie nie nastąpiły tutaj istotne zmiany.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji