Witajcie!
Może ktoś wie cokolwiek o jakiś publikacjach na temat grzybów wyższych jako bioindykatorach??
Zaintrygował mnie ten temat, a nie wiem, czy można oś o tym znaleźć. Wiem, że porosty są indykatorami, ale może i wśród wyższych grzybów coś się znajdzie. Gabriela LINKARCZYK-PASZEK coś o tym pisała, ale nie mogę to tego dotrzeć. Może macie jakieś tytuły. Pozdrawiam!
Konik
Witaj, pracowałem na Wydziale gdzie wykonywanych jest dużo prac na temat grzybów jako bioindykatorów. Oznaczano zawartość metali w różnych gatunkach grzybów. Przykładowo: Falandysz J., Lipka K.: Selen w grzybach. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2006, 57 (3) 217-233.
Falandysz J., Chojnacka A., Frankowska A.: Arsen, kadm, ołów i rtęć w borowiku szlachetnym Boletus edulis w świetle obowiązujących tolerancji. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2006, 57 (4) 325-339.
Proponuje napisać do prof. Jerzego Falandysza:
Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego, 80-954 Gdańsk, Sobieskiego 18. Poszukam adres e-mail, to póżniej prześlę.
PS. ale miałem wpadkę z immunoglobulinami, co zauważyłeś. U nas zajmujemy sie zarówno polipeptydami jak i polisacharydami, stąd mi się coś pokręciło.
Podaje adres strony: chem.univ.gda.pl
Pozdrowienia
Nie przejmuj się wpadką, ja już miałem tutaj niejedną :) Dziękuję Ci bardzo za pomoc.
Pozdrawiam!!
W dniu 4 kwietnia 2007 roku o godzinie 1230 w sali 230 (Aula) Wydziału Chemii Uniwersytetu Gdańskiego odbędzie się obrona rozprawy doktorskiej
mgr Krzysztofa Chudzyńskiego
Na temat: "Skład mineralny i ocena zdolności bioindykacyjnych owocników maślaka żółtego Suillus grevillei (Klotzsch: Fr.) Sing"
Promotor: prof. dr hab. Jerzy Falandysz (Wydział Chemii Uniwersytetu Gdańskiego)
to z nowosci
Jurek
Czyli w tym temacie jednak trochę się dzieje. Do Gdańska nie dotrę niestety, ale dziękuję bardzo za info. Muszę poczekać na publikację, pozdrawiam!
podaję adres prof. Falandysza: jfalandy@chemik.chem.univ.gda.pl[mailto:jfalandy@chemik.chem.univ.gda.pl]
Pozdrowienia
Dziękuję bardzo, pozdrawiam!! Jeżeli podejmę się dalej tego tematu, to napewno się z Panem profesorem skontaktuję.