bio-forum.pl

Czarka Szkarłatna??

bez logowania - można przeglądać
Sarcoscypha

od maj.2006

1. Czarka Szkarłatna??

Dziś znalazłem w moich okolicach te miseczki.

Rosły na rozkładających się patykach olszy czarnej. Co o tym sądzicie?

od gru.2006

2. Czarka Szkarłatna??
15.mar.07 18:43
Adrian Szymkiewicz

Witam! Ja mogę powiedzieć jedynie że to Czarka, z tego co wiem to raczej austriacka, bo szkarłatna jest o wiele żadsza, ale myślę że Ania Kujawa rozwieje wszelkie wątpliwości. Gratuluję znaleziska i pozdrawiam!

od maj.2006

3. Czarka Szkarłatna??

Dziękuje bardzo.

Chyba masz rację, ale jeszcze zaczekamy na Anie:-)

od sie.2002

4. Czarka Szkarłatna??
15.mar.07 19:16
"pimpek"

Piotr - rozsyłałem 2 czy 3 dni temu do wszystkich, których mam w liście PDF-a z porównaniem obu gatunków. Dostałeś? Tam masz wyszczególnione, na co zwracać uwagę.... na przykład parafizy.

od maj.2003

5. Czarka Szkarłatna??
15.mar.07 19:54
Anna Kujawa "AniaK"

Parafizy na dojrzałych mocno owocnikach - o ile dobrze zrozumiałam. Piotr, poszukaj w praparacie zarodników albo

- z wystającymi na biegunach "rogami" - trzonkami konidialnymi, w preparacie mogą też pływać swobodnie konidia

albo

- z takimi "czapkami" śluzu na biegunach

jak nie znajdziesz - przyjrzyj się włoskom na zewnatrz miseczki - czy są proste, choć w części

Wydaje mi się, że powinienieś znaleźć konidia, bo zarodniki mają dość mocno wklęśnięte bieguny, a to cecha przesądzająca raczej oznaczenie na rzecz austriackiej. No i ta olsza - też raczej ausriacka.

od maj.2006

6. Czarka Szkarłatna??

Tak Piotrze dostałem, ale w domu gdzie mam mikroskop niemam komputera,

a na zdjęciach nie widać tak dokładnie:- (

od maj.2006

7. Czarka Szkarłatna??

M. A. Chmiel podaje trzy gatunki z rodzaju Sarcoscypha -

S. coccinea, S. austriaca i S. dolosa (na drewnie Picea - świerk)

od maj.2003

8. Czarka Szkarłatna??
21.mar.07 19:26
Anna Kujawa "AniaK"

S. dolosa jest gatunkiem podanym przez Schroetera 100 lat temu i nie odnotowanym więcej. Baral uznaje ten gatunek za "zupełnie niejasny taksonomicznie".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji