Czas na trzecie i w tym roku ostatnie starcie z tytułowym nieużytkiem. Na razie wychodzę spod przejścia pod linią kolejową i zerkam na Kauflanda.
Teraz spieszyłem się na lekcję przyrody w II LO. Miałem prowadzić zajęcia z budowy mikroskopowej grzybów, głównie pasożytniczych. Po drodze zerknąłem na oszroniony trawnik.
Oto znajdująca się tam stokrotka pospolita - Bellis perennis. Stokrotka jest porażona przez grzyba rdzawikowego. Jest kilka możliwości, więc póki co poprzestanę na rodzaju Puccinia w stadium ecjalnym.
Mam też oszroniony listek mniszka - Taraxacum.
Teraz mam czas na pobieżną inwentaryzację flory tytułowego nieużytku. Na początku krwawnik pospolity - Achillea millefolium.
Potem zejściowe wiesiołki - Oenothera. Przypominam, że kiedy kwitły oznaczyłem je jako wiesiołek dziwny - Oenothera paradoxa.
A to zbliżenie owocującej konyzy - Conyza canadensis.
Wciąż kwitło dominujące przymiotno białe - Erigeron annuus.
Ta dziwna mozaika to bylica pospolita - Artemisia vulgaris.
Żywą zielenią wyróżnia się rukiewnik wschodni - Bunias orientalis.
Była też różowo kwitnąca forma krwawnika pospolitego - Achillea millefolium.
Tu i ówdzie uchowały się rozety liści wiesiołków - Oenothera.
W jaskrawym słońcu oglądamy wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare. Jak widać są pędy kwitnące i owocujące.
Żmijowiec zwyczajny - Echium vulgare, który podziwialiśmy uprzednio teraz jest w stanie całkowicie zejściowym.
Jest też koniczyna polna - Trifolium pratense.
Teraz krótkie spojrzenie na Kaufland. Poza tym jest nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis na tle przymiotna białego - Erigeron annuus.
Tuż obok była włośnica sina - Setaria pumila.
Dla porządku uchwyciłem jeszcze komosę białą - Chenopodium album. To jest forma o liściach całobrzegich.