bio-forum.pl

2000 Chrzanów - park i okolica

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2000 Chrzanów - park i okolica
30.paź.15 06:08
Piotr Grzegorzek

Sięgamy w bardzo odległa przeszłość. Teraz za lata 2000 - 2005 będą pojawiały się zdjęcia wykonany służbowym, muzealnym Kodakiem. To był mój pierwszy aparat cyfrowy. Pozwalał on podczas jednej sesji wykonać 12 zdjęć, czasem mniej. Dlatego w tym bardzo archiwalnym cyklu fotoreportaże grupuję miejscami, okolicami.

Zaczynamy 27 lutego. W ogrodzie domu Urbańczyka zakwitł oczar chiński - Hamamelis mollis. Jak widać śniegu nie było. Teoria efektu cieplarnianego święciła tryumfy.

Szybki skok w czasie. Jest 14 kwietnia. Z tarasu muzeum obserwuję kwitnącą magnolię japońską - Magnolia kobus.

Następnego dnia dokumentuję kwitnące w parku ziarnopłony wiosenne - Ficaria verna.

A teraz będzie dłuższa sesja zdjęciowa, wykonana za jednym zamachem. Jest 19 lipca. Idę ulicą Kościuszki. Na jak pomnę robinii akacjowej pojawił się żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus.

Na kolejnych robiniach dokumentuję lokalne epifity. Na początku paproć.

Kolejny gatunek to jakiś mniszek - Taraxacum.

U podstawy pnia jednej robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia pojawiły się czernidłaki. Jak dla mnie to Coprinellus micaceus.

I tak doszedłem do parku. Tutaj za zająłem się jodła kalifornijską - Abies concolor pozbawioną parę lat wcześniej wierzchołka. Po prostu padła ofiarą świątecznej gorączki.

Po drugiej stronie parku, przy ulicy Mickiewicza porosty na jaworze - Acer pseudoplatanus kasowała Athelia arachnoidea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji