bio-forum.pl

2015-08-10 Sosnowiec - powrót po dłuższej nieobecności

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-08-10 Sosnowiec - powrót po dłuższej nieobecności
27.paź.15 22:54
Piotr Grzegorzek

Tego popołudnia spędziłem trochę czasu w tytułowym mieście. Odprowadzałem swoje córki przed zagraniczną eskapadą. Po pożegnaniu udałem się na przystanek autobusowy za Urzędem Miejskim. Oczywiście miałem z sobą aparat. Startuję z okolicy dworca kolejowego. Tutaj przy ulicy 3 Maja zauważyłem drzewa posadzone w gigantycznych donicach. Te drzewa to grab pospolity - Carpinus betulus.

Analogicznie potraktowano bukszpany - Buxus sempervirens.

Wprost do gruntu trafiła kosodrzewina - Pinus mugho.

Skręcam teraz w ulicę Stanisława Małachowskiego. Po drodze mijam robinię akacjową - Robinia pseudoacacia.

W przydrożnym drzewostanie mijam klon jesionolistny - Acer negundo.

Była też surmia zwyczajna- Catalpa bignonioides.

Następnie udałem się na podwórku przy banku PKO.

Tutaj moją uwagę przykuł kwitnący perełkowiec japoński - Sophora japonica. Uczyniłem go bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej.

A poza tym była tutaj kleome kolczasta - Cleome spinosa.

W pobliżu kawiarni wystąpił jeszcze skrzydłorzech kaukaski - Pterocarya fraxinifolia.

Idąc dalej ulicą Stanisława Małachowskiego zwróciłem uwagę na chorowity dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Nieco dalej pod słupem zauważyłem szarłat szorstki - Amaranthus retroflexus.

Potem zagłębiłem się w podwórka Alei Zwycięstwa.

W rejonie urzędu miejskiego zwróciłem uwagę na donicę z lobelią przylądkową oraz pelargoniami.

W drodze do przystanku autobusowego minąłem jeszcze sumak odurzający - Rhus typhina.

Był też okazały klon srebrzysty - Acer saccharinum.

Obficie owocował jarząb pospolity - sorbus aucuparia.

Było też kilka brzóz brodawkowatych - Betula pendula.

Warto jeszcze zauważyć jakiś tamaryszek - Tamarix.

A to jest heliotrop peruwiański - Heliotropium peruvianum.

Ostatnie zdjęcie przedstawia owocujący cis pospolity - Taxus baccata.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji