bio-forum.pl

nie wiem, jaki temat

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. nie wiem, jaki temat

Może to zbyt afektowane, ale czepiło się mnie od rana. Z dzieciństwa pamiętam napis na kamieniu w Puszczy Jodłowej: "Puszcza jest niczyja, nie moja, ani twoja, ani nasza, jeno Boża Święta".

Takie piękne słowa, bodajże Sienkiewicza ( proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę).

To najprawdziwsza prawda, niezależnie od tego, jakiego Boga ma się na myśli. Przydałoby się, żeby każdy o tym pamiętał. Chcecie pogadać?

od maj.2003

2. nie wiem, jaki temat
25.lut.05 08:03
Anna Kujawa "AniaK"

:-)) zgadzam się "w całej rozciągłości" Warto pamiętać o tym jak wchodzimy do lasu, że nie jest on nasz, że jesteśmy w nim jedyne gośćmi:-) I to często nieproszonymi;-)

od paź.2004

3. nie wiem, jaki temat

Mnie bulwersują tony śmieci na jakie natrafiam za każdym razem jak jestem w lesie i to w jakimkolwiek. Niektórzy ludzie traktują las jako prywatne wysypisko odpadów. Nic się chyba nie stanie jak wyrzucę np. ogryzek z jabłka czy pestkę ze śliwki. Ale jak wyrzucane są papiery po kanapkach, puszki po piwie, plastikowe butelki po napojach - to problem urasta już do większych rozmiarów. Wymieniłam teraz i tak te mniej drastyczne przykłady, ale jak sami wiecie w lasach można znaleźć CUDA!!!!!

Zanieczyszczone powietrze też nieźle "przysłuża" się lasom. Kiedyś w okolicach Puław (Azoty) widziałam uschnięte, nagie drzewa. Widok był po prostu makabryczny!!!

Dobrze by było, aby wszyscy pamiętali:

LAS TO NIE JEST PRYWATNY NASZ FOLWARK!!!

od kwi.2004

4. nie wiem, jaki temat

Nasz dzierżniowy piękny lasek robi się coraz mniej piękny. Wszystko, co żyje jest wycinane na opał. Reszta łamie się i przewraca w czasie silnych wiatrów. W tym roku na samym naszym ośrodku poszło w czasie huraganu TRZYNAŚCIE drzew. Niewiele zostało. Serce się kroi.

Gdy wchodzę do lasu czuję się taka maleńka, taka kruszynka. Wydaje mi się, że ten las (każdy las) lubi mnie i nie skrzywdzi. Ja go też nie skrzywdzę. Mówię sobie do niego... Żal mi jest, że ludzie nie potrafią pojąć, że to jest ich życie i ich przyszłość. Nie potrafię być otwarta wobec ludzi, którzy lekceważą naturę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji