bio-forum.pl

Odgiętka czarniawa?

bez logowania - można przeglądać
GRej308737

od mar.2025

1. Odgiętka czarniawa?

17. 10. 2015. Na zmurszałej gałązce w lesie. Jestem pewien, że już je spotykałem. Te wydały mi się jednak jakieś dziwne?:-) Może kwestia gęstości blaszek? Czarniawych włosków na nich też jak na lekarstwo;-). Ciemnoszare z brązowawym odcieniem, do 6mm/śr. Czy to jest Resupinatus trichotis (applicatus)?

od wrz.2005

2. Odgiętka czarniawa?

poproszę

od mar.2025

3. Odgiętka czarniawa?

Cieszę się, że grzybki trafią pod mikroskop. Poczytałem nieco o typowanym przeze mnie gatunku (gatunkach?) i już chyba wiem co mnie w tym znalezisku zaintrygowało. Otóż w zgłoszeniach Grej-owych (dopóki było to możliwe) substratem chyba wszystkich znalezisk było drewno drzew liściastych. Gdzieś widziałem zdjęcia z Niemiec (R. applicatus) na drewnie iglastym. Cytując Marka z Jego atlasu: "... niektórzy podają, że także na iglastych.... Moje znalezisko dotyczy nieco zmurszałej (zachowane igły i kora) gałązki sosny zwyczajnej. Ciekawe co milcząco odpowie mikroskop?;-)

od lip.2004

4. Odgiętka czarniawa?

Mi się wydaje, że to odiętka czerniawa nie będzie.

Mikroskop zweryfikuje;-)

od maj.2006

5. Odgiętka czarniawa?

Też bym nie obstawiał o. czarniawej, bo nie ma włosków na kapeluszu

od paź.2006

6. Odgiętka czarniawa?
24.paź.15 09:03
Anna Hreczka "AHa"

Ja się z Bogusiem i Piotrkiem zgadzam:-) Myślę, że to Hohenbuehelia jakaś.

(wypowiedź edytowana przez Anna_Hreczka 24. października. 2015)

od wrz.2005

7. Odgiętka czarniawa?

R. applicatus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji