bio-forum.pl

2015-09-20 Chrzanów - park i coś

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-09-20 Chrzanów - park i coś
14.paź.15 00:17
Piotr Grzegorzek

Tej niedzieli podczas dyżury w Muzeum wyszedłem na chwilę do parku. Na początku zerknąłem na drzewostan w taki sposób aby widzieć liście kasztanowca - Aesculus hippocastanum.

Potem udałem się ku łącznikowi pomiędzy ulicami Śląska i Balińska.

Po drodze zwróciłem uwagę na bylicę pospolita - Artemisia vulgaris.

Potem była odradzająca się robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Więcej czasu spędziłem na piaszczystym nieużytku. Kiedyś stał tutaj bardzo malowniczy drewniany dom.

Tutaj zwróciłem uwagę na jaskier ostry - Ranunculus acris.

Bardzo intrygująco wyglądała jeżyna popielica - Rubus caesius. Stan owoców świadczy o tym, że zapylaczy było za mało.

Bohaterką kolejnej dłuższej sesji zdjęciowej była mierznica czarna - Ballota nigra.

Jak przystało na podłoże piaszczyste pojawił się też palusznik nitkowaty - Digitaria ischaemum.

Wracając do muzeum uchwyciłem jeszcze krzewuszkę - Weigela.

Do domu wracałem ulicą Kościuszki.

Tutaj pod jednym z bloków rośnie cięty na kulę klon jawor - Acer pseudoplatanus.

Zauważyłem też włośnicę siną - Setaria pumila.

Na jednej z robinii akacjowych dopiero co wyrósł żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus.

Potem skupiłem się na kieliszniku zaroślowym - Calystegia sepium porażonym przez mączniaka - Erysiphe convolvuli.

A to już skwer u zbiegu ulic Piłsudskiego i Oświęcimska. Tutaj zauważyłem różowo kwitnącego pięciornika krzewiastego - Potentilla fruticosa,

A na zakończenie wilec purpurowy - Ipomea purpurea. Dwa razy ten sam pojedynczy kwiat.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji