bio-forum.pl

2006-12-11 Jaworzno - spotkanie z trzęsakiem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-12-11 Jaworzno - spotkanie z trzęsakiem
6.paź.15 21:46
Piotr Grzegorzek

Tego dnia odbyłem spacer w osi trasy oznaczonej na mapie firmy Compass dwoma kolorami.

Teraz idziemy z południa na północ trasą oznaczoną kolorem żółtym. Wchodząc do lasu zauważyłem rozgrzebane mrowisko. Wandalem, które je rozgrzebał był dzięcioł zielony.

Następnie na leżących na ziemi gałęziach topoli osiki - Populus tremula zauważyłem uszaczka kosmatego - Auriculariopsis ampla. Tak było w owym czasie. Teraz jest to Schizophyllum ampla.

Na innej gałęzi znalazłem tapetę z pomarańczowymi wypryskami. Wydawało mi się, że to Tremella versicolor na Peniophora. Tapeta okazała się należeć do gatunku Peniophora rufa. Pomarańczowa galaretka to tylko Tremella mesenterica.

Potem zauważyłem zejściowe chrobotki - Cladonia o kieliszkowatych podecjach.

Kolejny upolowany grzyb to żylica - Phlebia radiata.

Las w tej okolicy porasta bór jakiś tam. Kiedyś były tutaj wydmy, potem piaskownia.

I na zakończenie jeszcze jeden grzyb. Oto szkieletnica - Skeletocutis. Gatunku lepiej nie dociekać.

A potem przeszedłem na drugą stronę drogi do Ciężkowic.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji