bio-forum.pl

Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?
9.mar.07 18:38
Kinga W ("annna")

Witam wszystkich serdecznie :) Po raz pierwszy na forum i już z pierwszym zapytaniem. Przygotowuję prezentację na temat gatunków biocenotycznych (rola i znaczenie). Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc i nakierowanie na ciekawą bibliografię czy też strony. Każda dodatkowa informacja mile widziana :)

od maj.2003

2. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?
10.mar.07 08:53
Anna Kujawa "AniaK"

Kinga - studiujesz leśnictwo?

Widzę, że i tu odzewu na Twoje pytanie nie ma:- (

Zerknij do książek z hodowli lasu i ochrony przyrody w lasach. No i nie wiem czy odwiedzałaś to forum:

lasypolskie.pl

Może tam znajdziesz pomoc.:-)

3. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?
10.mar.07 09:10
Kinga W ("annna")

Cieszę się, że znalazłam choć jedną tak przychylną mi osobę na forum :) Owszem studiuję leśnictwo i powyższą literaturę już przeglądałam: ( niestety wiadomości dość skromne na ten temat, ale cóż, nie poddaję się :)

od sty.2007

4. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?

Kingo,

Życzliwą pomoc na forum na pewno znajdziesz, od Twojego pierwszego postu minęło dopiero kilka godzin.

Ja nie chciałabym się wyrywać, bo nie jestem w tym temacie fachowcem, mam jedynie książkę Świat roślin (praca zbiorowa pod red. Józefa Prończuka, PWN, 1977), ale to raczej pozycja popularno-naukowa i bynajmniej nie najnowsza.

Może spójrz na archiwalne wątki botaniczne. Jest to trochę szperania, ale może akurat coś znajdziesz.

(wiadomość edytowana przez topazzz 10. marca. 2007)

od sty.2007

5. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?

Kinga, przychylnych jest wiele, tylko może nie wiedzą (tak jak ja) nic na temat gatunków biocenotycznych? Co to biocenoza wiem, i dla mnie wszystkie gatunki mogą być biocenotyczne:-), to pewnie pojęcie bliskie leśnikom, może ekologom...

od maj.2003

6. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?
10.mar.07 09:41
Anna Kujawa "AniaK"

Przychylnych pewnie jest więcej, tylko ten termin jest wykorzystywany typowo w leśnictwie. Na tym leśnym forum, które zalinkowałam jest sporo ludzi chętnych pomóc i obeznanych z ochroną przyrody w lesie i metodami stosowanymi w leśnictwie. Ja mam bardzo ograniczoną wiedzę na ten temat (założeń teoretycznych i metod praktycznego zastosowania) więc nie umiem Ci bardziej pomóc.:-)

powodzenia

7. Gatunki biocenotyczne - skąd wziąć informacje?
17.mar.07 20:42
Kinga W ("annna")

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i cenne wskazówki. Udało mi się skompletować moją prezentację, a przy okazji ( lub przede wszystkim) poznałam kilku leśników i innych przyrodników :) pozdrawiam serdecznie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji