bio-forum.pl

Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi

Ten śnieżnobiały grzyb znalazłem pod koniec października w lesie liściastym (brzoza, olcha, wierzba iwa). Tworzy duże skupiska. Wiem, że grzybiarze go nie zrywają.

Proszę o rozpoznanie.

od gru.2003

2. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi

Lejkówka... brrr.

od maj.2003

3. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi
8.mar.07 19:38
Anna Kujawa "AniaK"

od sty.2007

4. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi

Aniu, dziękuję za rozpoznanie.

Czy ten grzyb jest jadalny?

od maj.2003

5. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi
9.mar.07 11:11
Anna Kujawa "AniaK"

Nie, raczej nie, bo źródła wszelkie podają sprzeczne informacje.

grzyby.pl

od sty.2007

6. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi

Analogicznie jak z czernidłakiem kołpakowatym.

Nieprawdaż? Nie sprawdzają dokładnie i niejednokrotnie piszą niedorzeczności.

Podobnie jak ze studnią głębinową, którą wybudowali koło mego bloku - zamieścili przy niej tabliczkę, że " woda nadaje się tylko do podlewania". Tylko nie wiem na jakiej podstawie tak napisano, kiedy zbadali tę wodę tylko raz i to zaraz po wywierceniu.

od maj.2003

7. Biały grzyb rosnący gromadnie na ziemi
14.mar.07 21:15
Anna Kujawa "AniaK"

W przypadku grzybów nie zawsze daje się sprawdzić dokłanie jadalność. Bo nie tylko o toksyny szybko działające chodzi. Czasem ostrzega się przed substancjami mutagennymi. I w przypadku grzybów lepiej "dmuchać na zimne".

A na jakiej podstawie twierdzisz, że woda, o której piszesz nadaje się do picia? Dawałes ją do zbadania?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji