bio-forum.pl

Blaszkowce spod piwonii.

bez logowania - można przeglądać
GRej316290

od mar.2025

1. Blaszkowce spod piwonii.

23. 09. 2015. 2 owocniki. Przy budynku mieszkalnym. Wyrastały z ziemi pod piwonią, "w strefie oddziaływania" krzewów cisu i żywotnika. W pobliżu rósł kiedyś jarząb.

Kapelusz do 2 cm/śr., skórka spękana, szorstka, pokryta jakby brodawkami. Blaszki wolne, beżowobiałe. Ostrza białe, piłkowane. Trzon do 2, 5 cm/długości i 6mm/śr., dołem z ciemniejszymi łuskami/kosmkami. Całe owocniki twarde, masywne, choć nieco kruche. Czy "identyfikowalne"?;-):-)

od wrz.2005

2. Blaszkowce spod piwonii.

Lepiota - poproszę koniecznie

od mar.2025

3. Blaszkowce spod piwonii.

Suszą się:-). Muszę chyba już przygotować przesyłkę do Ciebie, bo robi się ciasno w "kartoniku";-)

PS. Też myślałem, że Lepiota. W końcu jednak zupełnie zwątpiłem - jakieś takie twarde i dziwne:-).

od mar.2025

4. Blaszkowce spod piwonii.

Powyższe owocniki, mam nadzieję gdzieś leżakują u Błażeja w kolejce do identyfikacji. Tymczasem wczoraj w tym samym miejscu znalazłem kolejne.

Uzupełnię zatem kolekcję, a przy okazji, zakładając że to ten sam gatunek (L. brunneoincarnata?) - ciekawe spostrzeżenia na temat zmienności wyglądu powierzchni kapeluszy u tychże. Średnica większego owocnika - 5 cm.

II.

od wrz.2005

5. Blaszkowce spod piwonii.

góra - L. brunneoincarnata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji