Na zbiorowisku tym odbywa się intensywny wypas krów,
cechy zbiorowiska:
gdzieniegdzie występują, z rzadka - osobniki lub zgrupowania osobników koniczyny łąkowej i koniczyny białej
oraz na przemian dominuje wraz z nią, w sposób mozaikowaty (pomiędzy kępami tej trawy) pięciornik gęsi i prosienicznik szorstki oraz taka roślina (ta z włoskami):
charakterystyczne jest występowanie w kilku miejscach przy granicy zbiorowiska jałowca zwyczajnego
potrzebny mi jakikolwiek syntakson, niestety obawiam się, że zbiorowisko jest zbyt przekształcone przez działalność rolniczą, aby można było je oznaczyć;
czy może mylę się?
proszę o pomoc...
Informacji naprawdę za mało, aby coś powiedzieć. Te "kępy trawy" to jest sit, najprawdopodobniej skupiony, a roślinka, której nie rozpoznałeś, to jastrzębiec kosmaczek, pomiędzy kępkami (najprawdopodobniej) kosmatki. Jeśli takich prostych pospolitaków nie rozpoznałeś, to nie śmiem pytać o inne gatunki, których trochę tam musiało być. Oznaczenie zbiorowisk bez kompletnej, lub prawie kompletnej listy gatunków jest w większości wypadków niemożliwe, tylko niektóre mają tak wybitnie swoistą fizjonomię, że da się je rozpoznać bez znajomości roślin.
Nawet początkujący botanik powinien umieć odróżnić sit od trawy. Poza tym, jak powiedział poprzednik, konieczna jest pełna lista obecności i najlepiej z ustalonymi stosunkami ilościowości i towarzyskości.
Lista florystyczna to botaniczna karta rowerowa.
Fitosocjologia to prawo jazdy na mechaniczne pojazdy.
Tu żona - z mojego Męża wylazł troll. Przepraszam, dostał już po uszach.
E tam, dobrze powiedział: P
Nie zrozumcie mnie źle, wiem o czym mówicie - próbuję coś na podstawie fotografii i to nie botanicznych ustalić.
Myślałem, że chociaż ktoś byłby w stanie mnie naprowadzić na wyższe jednostki syntaksonomiczne
(wypowiedź edytowana przez tomaszee 02. października. 2015)
Bez listy obecności nie da rady. Na fitosocjologii się nie znam, ale czytając Szatę Roślinną Polski powiedziałbym, że jak jest wierzba i jest olsza to zawsze można powiedzieć, że jest to skrajnie zdegradowana postać zbiorowiska łęgowego z grupy Salici-Alnetum. W każdym bądź razie takie by było ono w kategorii potencjalnie naturalne.
trwały użytek zielony - pastwisko sitowe - klasyka, sity nie są zżerene
Molinio-Arrhenatheretea, Molinietalia, deg.
mnie interesują jeszcze te jasne kępy obok sitowych, nieostre toto, ale tak z daleka wyglądać mogą niedojedzone Deschampsia caesitosa lub Nardus stricta? Tak czy inaczej ja też już z oznaczeniem poniżej rzędu bez znajomości większej liczby gatunków to bym nie schodził. Pozdrówki!