bio-forum.pl

Zbiorowisko na pastwisku krów

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Zbiorowisko na pastwisku krów
23.wrz.15 01:46
Tomek E. ("tomaszee")

Na zbiorowisku tym odbywa się intensywny wypas krów,

cechy zbiorowiska:

głównym gatunkiem jest trawa rosnąca kępami, wskazana na poniższym zdjęciu

wokół działki rosną właściwie tylko drzewa takie, jak topola osika, olsza czarna, brzoza brodawkowata i wierzby - udało mi się rozpoznać wierzbę szarą, nie jest ich wiele

gdzieniegdzie występują, z rzadka - osobniki lub zgrupowania osobników koniczyny łąkowej i koniczyny białej

oraz na przemian dominuje wraz z nią, w sposób mozaikowaty (pomiędzy kępami tej trawy) pięciornik gęsi i prosienicznik szorstki oraz taka roślina (ta z włoskami):

charakterystyczne jest występowanie w kilku miejscach przy granicy zbiorowiska jałowca zwyczajnego

potrzebny mi jakikolwiek syntakson, niestety obawiam się, że zbiorowisko jest zbyt przekształcone przez działalność rolniczą, aby można było je oznaczyć;

czy może mylę się?

proszę o pomoc...

od lip.2005

2. Zbiorowisko na pastwisku krów

Informacji naprawdę za mało, aby coś powiedzieć. Te "kępy trawy" to jest sit, najprawdopodobniej skupiony, a roślinka, której nie rozpoznałeś, to jastrzębiec kosmaczek, pomiędzy kępkami (najprawdopodobniej) kosmatki. Jeśli takich prostych pospolitaków nie rozpoznałeś, to nie śmiem pytać o inne gatunki, których trochę tam musiało być. Oznaczenie zbiorowisk bez kompletnej, lub prawie kompletnej listy gatunków jest w większości wypadków niemożliwe, tylko niektóre mają tak wybitnie swoistą fizjonomię, że da się je rozpoznać bez znajomości roślin.

od cze.2010

3. Zbiorowisko na pastwisku krów
29.wrz.15 05:52
Piotr Grzegorzek

Nawet początkujący botanik powinien umieć odróżnić sit od trawy. Poza tym, jak powiedział poprzednik, konieczna jest pełna lista obecności i najlepiej z ustalonymi stosunkami ilościowości i towarzyskości.

Lista florystyczna to botaniczna karta rowerowa.

Fitosocjologia to prawo jazdy na mechaniczne pojazdy.

od cze.2010

4. Zbiorowisko na pastwisku krów
30.wrz.15 09:40
Piotr Grzegorzek

Tu żona - z mojego Męża wylazł troll. Przepraszam, dostał już po uszach.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Zbiorowisko na pastwisku krów
2.paź.15 12:05
Tomek E. ("tomaszee")

E tam, dobrze powiedział: P

Nie zrozumcie mnie źle, wiem o czym mówicie - próbuję coś na podstawie fotografii i to nie botanicznych ustalić.

Myślałem, że chociaż ktoś byłby w stanie mnie naprowadzić na wyższe jednostki syntaksonomiczne

(wypowiedź edytowana przez tomaszee 02. października. 2015)

od cze.2010

6. Zbiorowisko na pastwisku krów
2.paź.15 12:14
Piotr Grzegorzek

Bez listy obecności nie da rady. Na fitosocjologii się nie znam, ale czytając Szatę Roślinną Polski powiedziałbym, że jak jest wierzba i jest olsza to zawsze można powiedzieć, że jest to skrajnie zdegradowana postać zbiorowiska łęgowego z grupy Salici-Alnetum. W każdym bądź razie takie by było ono w kategorii potencjalnie naturalne.

od lip.2009

7. Zbiorowisko na pastwisku krów

trwały użytek zielony - pastwisko sitowe - klasyka, sity nie są zżerene

Molinio-Arrhenatheretea, Molinietalia, deg.

od gru.2007

8. Zbiorowisko na pastwisku krów

mnie interesują jeszcze te jasne kępy obok sitowych, nieostre toto, ale tak z daleka wyglądać mogą niedojedzone Deschampsia caesitosa lub Nardus stricta? Tak czy inaczej ja też już z oznaczeniem poniżej rzędu bez znajomości większej liczby gatunków to bym nie schodził. Pozdrówki!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji