bio-forum.pl

z torfowiska (Russula caerulea)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5
GRej278900

od gru.2003

1. z torfowiska (Russula caerulea)

20/09/2015 Rezerwat Torfowisko Potoczek. Sosna, brzoza. Smak łagodny, zapach przyjemny, lawenda? Miąższ twardy, ścisły. Fenol po 5 min.

od lis.2008

2. z torfowiska (Russula caerulea)
29.wrz.15 15:10
ala mikołaj "wink"

Czy przy KOH jest kapnięte na trzon? przebarwiło się na żółto, czy ja źle widzę?

garbek był, tak? A wziąłeś go w ogóle, czy wklejasz, żeby pozgadywać? bo pleśń go przyatakowała i chyba jeden owocnik zmasakrowany chemią: D

od gru.2003

3. z torfowiska (Russula caerulea)

KOH tak jak widać na trzonie. Mam zasuszony.

od lis.2008

4. z torfowiska (Russula caerulea)
24.mar.16 22:28
ala mikołaj "wink"

na dole rekacja na trzonie eksykatu z sulfowaniliną

Skórka - strzępki prymordialne obfite, włoski proste, cylindryczne

tutaj widać warstwę żelową oraz pigment

Po tym, co zobaczyłam i co widać na poniższym zdjęciu, musiałam jeszcze raz obejrzeć gołąbka Jacka (tam primor były mniej obfite) oraz znalezionego przez Włodka w Koszelówce. Wszystko się zgadza, reakcja trzonu z SV również, więc wątpliwości rozwiane. Po prostu inny sprzęt, inne patrzenie na gołąbki;) Uff.

Ale np. zarodniki jakby większe i szersze (3 x pobierałam i mierzyłam, wynik podobny). Nie wiem co miało na to wpływ, większa ilość zmierzonych nie robi różnicy, ornamentacja jak najbardziej ok.

od lip.2004

5. z torfowiska (Russula caerulea)

:-)

Nieustannie podziwiam i oby tak dalej;-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji