bio-forum.pl

Hymenogaster - kolejny siemianowicki

bez logowania - można przeglądać
Basidio* podziemne

od lip.2002

1. Hymenogaster - kolejny siemianowicki

Te dwa okazy znalazłem na nowo penetrowanym stanowisku - niedaleko miejsca gdzie znalazłem wcześniejsze Melanogaster. Jak widać Siemianowice to wybitnie hypogeiczne miasto:-)))

Dzisiejsze hymenogaster to najładniejsze grzybki tego rodzaju jakie znalazłem. Wprawdzie tylko dwa - ale obydwa duże, dorodne, jędrne i zdrowe. No i dojrzałe - co jest kluczową sprawą przy oznaczaniu. Tu chyba nie będzie większych problemów ale i nie będzie nowego gatunku... Gryzbki to z bardzo dużym prawdopodobieństwem Hymenogaster tener. Pasuje wszystko idealnie i do kluczy i do okazu oznaczonego przeze mnie wcześniej, a weryfikowanego przez prof. Ławrynowicz. Czyli drugie stanowisko tego gatunku jakie znalazłem w Siemianowicach.

Zarodniki owalne z zaostrzonym jednym końcem w postać dzióbka i dwoma wyrostkami (0, 9 - 3, 1 mq) w kształcie szczypiec na drugim końcu. Zarodniki ciemnożółte do brązowych, z jedną dużą centralną kroplą lub bez kropel, albo rzadziej z wieloma małymi. Urzeźbienie powierzchni zarodników złożone z brodawek i garbków niekiedy łączących się w poprzerywaną, fragmentaryczną siateczkę.

Zakres długości: (12, 7) 14, 3 - 15, 9 (16, 2) mq średnio 15, 2 mq

Zakres szerokości (9, 5) 9, 9 - 12, 4 (12, 7) mq średnio 10, 8 mq

Q - 1, 41 (1, 3-1, 6-1, 6-1, 2-1, 6-1, 5-1, 3-1, 7-1, 2-1, 1)

od lip.2002

2. Hymenogaster - kolejny siemianowicki

Znalazłem kolejne trzy stanowiska Hymenogaster tener. Jedno w Siemianowicach, a dwa w innych lasach Śląska. Wychodzi na to, że H. tener to najpospolitszy przedstawiciel tego rodzaju. Znalezione grzybki były w pełni dojrzałe, zdrowe, duże i jędrne. Po wygrzebywaniu milimetrowych maleństw, miło trafić na grzybki słusznych rozmiarów:-)))

od sie.2002

3. Hymenogaster - kolejny siemianowicki
11.mar.07 13:34
"pimpek"

weekend z łopatką? hahahah.

Ja tak ze dwa dni temu powędrowałem do lasu z łopatką obiecując sobie solennie, że jej użyję i znajdę jakieś grzybki. No i PRAWIE się udało - znalazłem Orbilia, a że były za wysoko..... to żeby odłamać tę gałąź to rzucałem łopatką <rotfl>

od lip.2002

4. Hymenogaster - kolejny siemianowicki

Pięknie:-)))

Ale do podziemnych poszukiwań lepsze są grabki i pędzelek. Precyzyjniejsze narzędzia. A jak tam poszukiwania Calyptellopsis?

od sie.2002

5. Hymenogaster - kolejny siemianowicki
11.mar.07 16:59
"pimpek"

Totalne echo, a trafiłem na kilka dziur zwierzęcych, kilkanaście wywalonych (niedawno i dawno) pniaków, wieke korzeni odkrytych z różnych przyczyn... i nic: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji