bio-forum.pl

Spathularia flavida i maślaki.

bez logowania - można przeglądać
GRej268244

od mar.2025

1. Spathularia flavida i maślaki.

20. 09. 2015. Do niewielkiego modrzewiowego młodnika przy śródleśnej drodze skutecznie zwabił mnie prawdziwy wysyp maślaków żółtych (Suillus grevillei).

Młode maślaki żółte wcale żółtymi nie są;-)

Z zaciekawieniem zauważyłem jakieś "gąbczaste białasy". Tych w życiu nie widziałem, a to (jak się okazuje, niechciane w Grej-u;-)) maślaki lepkie (Suillus viscidus):

Dzięki maślakom, które chcąc nie chcąc "sprowadziły mnie do parteru" - dostrzegłem te "cudaki" (łącznie około 50 owocników w wiązkach i grupkach), które oznaczyłem jako Spathularia flavida. Czy słusznie?

od gru.2003

2. Spathularia flavida i maślaki.

słusznie

od mar.2025

3. Spathularia flavida i maślaki.

Dzięki. Chyba już je widywałeś;-).

od gru.2003

4. Spathularia flavida i maślaki.

Często wraz z nimi rosną

od mar.2025

5. Spathularia flavida i maślaki.

Tych nie zauważyłem. Ale dziękuję za cenne wskazówki.

od sty.2007

6. Spathularia flavida i maślaki.

Moje jedyne jakie dotąd znalazłam to łopatnice z Wdzydzkiego PK sprzed kilku lat... nigdy dotąd więcej, "u siebie" jak dotąd nigdy:- ( a co dopiero te wskazane dodatkowo przez Mirka...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji