bio-forum.pl

Lepiota cristata?

bez logowania - można przeglądać
Lepiota

od mar.2010

1. Lepiota cristata?
a
b

Dziś na trawniku przed domem. Pierwszy raz oglądam takiego grzybka z bliska. Po pierwsze, mam nadzieję, że to w ogóle Lepiota, a czy cristata? Tak próbuje dopasować, ale zapach to mi wcale nie pasuje, albo dla mnie on nie jest nieprzyjemny. Grzybek lekko podsuszony, może dlatego. Brązowe łuseczki na kapeluszu, blaszki wolne, niektóre rozwidlone. Trzon lekko różowawy/brązowawy u góry, mała bulwka na końcu. Pierścienia brak, resztki osłony na brzegach kapelusza.

od mar.2010

2. Lepiota cristata?
a
b

Znalazłam jeszcze jeden owocnik. Młodszy i, rzeczywiście, pachnie plasteliną.:-)

od maj.2009

3. Lepiota cristata?

To gdzie Ty kupujesz taką śmierdzącą plastelinę???

w Biedronce??

od mar.2010

4. Lepiota cristata?

Nie kupowałam plasteliny od czasu, kiedy Biedronek jeszcze nie było, czyli kiedy dzieci były małe. Patrz, jak to każdy indywidualnie odbiera. Dla mnie ten zapach nie jest w ogóle odrażający. Lekko "waniajet", ale żeby śmierdziało?:-)

od maj.2009

5. Lepiota cristata?

L. cristata ma ostry chemiczny zapach i raczej nie należący do przyjemnych... tak jak to określił mój imiennik Mirek w wątku obok: - wali w nozdrza.

A zapach plasteliny (tej jeszcze komunistycznej) był raczej przyjemny.

od mar.2010

6. Lepiota cristata?

No to są dwa wyjścia. Albo to nie L. cristata, albo ja mam upośledzony węch:- (

od mar.2010

7. Lepiota cristata?

A to jeszcze zapytam przy okazji. Czy Błażej wszystkie Lepiota bierze?

od wrz.2005

8. Lepiota cristata?

wszystkie

od wrz.2005

9. Lepiota cristata?

L. cristata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji