bio-forum.pl

Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

09. 09. 2015, błotnisty brzeg stawu, na martwych korzeniach rośliny wodnej (jeżogłówka?). Drobne (max. 3-4 mm/śr.). Trzon "tęgi", krótki, wiśniowoczerwony. "Główka" czerwonawa (dojrzała różowa), gdy wilgotna rozpływająca się (mazista). Szukam tu i tam, ale nic podobnego nie mogę znaleźć. Może ktoś z Was coś będzie wiedział?

od maj.2009

2. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Jak dla mnie przypomina Ascocoryne solitaria ale nie jestem w tym temacie znawcą?

od paź.2006

3. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?
10.wrz.15 17:56
Anna Hreczka "AHa"

A może jakaś Cudonia?

od maj.2009

4. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Ja nie jestem ani za, ani przeciw:-)

Może Pimpek odezwie się, a tymczasem przypomniał mi się wątek;

[bf#288073]

od mar.2025

5. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Aniu, Mirku dzięki za Wasze typowania i poświęcony czas. Grzybki, o których piszecie są naprawdę bardzo podobne, niestety w tych rodzajach nie mogę znaleźć niczego, co by mnie ostatecznie satysfakcjonowało. Wiem, zdjęcia są fatalne (brak makro), kolory "kapelusika" tego grzybka są bardzo podobne do Gruzełka cynobrowego (ceglasto/pomarańczowo-czerwony do jasnoróżowego). Kolor trzonu nieco ciemniejszy, jak na 3 fot. (wiśniowoczerwony). Jak uważacie (jako doświadczeni "myko/łowcy"), czy warto zrobić i zachować (na lepsze czasy) eksykat z takich grzybków? Czy to ma sens (konkretnie chodzi mi o to, czy tego typu "mikrusy" bada się "na świeżo", czy mogą być "suszki")?

od lip.2004

6. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Jak dla mnie, "wizja" Ani (miałbym taką samą) jest bliższa prawdy;-)

od paź.2006

7. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?
12.wrz.15 07:25
Anna Hreczka "AHa"
gruzełek
gruzełek

Wiecie co to jest?

gruzełek

a tak wygląda z bliska

Prawda, że troszkę podobny?

od mar.2025

8. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

No super.:-) To jest na pewno to samo. Nectria (gruzełek cynobrowy) - miałem takie wrażenie. Na trzoneczkach? Nigdy bym nie przypuszczał.:-) Ciekawe bo na roślinie zielnej te trzoneczki były dużo bardziej widoczne. Dziękuję Aniu za niezwykłą dociekliwość:-).

od sie.2002

9. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?
12.wrz.15 09:25
"pimpek"

A w każdym razie rodzaj Nectria. Co do gatunku, to różnie może być, zwłaszcza na tej roślinie zielnej.

od lip.2004

10. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Chyba się pogubiłem?

Zgadzam się, że u Ani może być (nawet jest) Nectria.

Jednak jak dla mnie, znalezisko Przemka, to zupełnie inna "bajka"

od mar.2025

11. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Zdjęcia, które zaprezentowała Ania do reszty rozwiały moje wątpliwości, że to któraś Nectria. Z opisów wynikało, że grzybki te są "gruzełkowate", a wszelkie znane mi źródła pomijały kwestię trzonu na którym spoczywają "gruzełki". Prawdą jest, że trzony są przeważnie ukryte pod korą żywiciela i nie są (bez wnikliwości) widoczne. Inna sprawa gatunek? Niestety nie mam dostępu do odpowiedniej literatury, ale ciekawe czy Gruzełek cynobrowy (bo ten wydaje mi się najbardziej podobny) jest notowany z roślin zielnych? Albo czy inne gatunki Nectrii występują na Sparganium?

od mar.2025

12. Osobliwy. Grzyb,czy śluzowiec?

Historii ciąg dalszy. Grzybki wraz z zielnym substratem powędrowały do ogrodu, gdzie czekały na swój dalszy los w cieniu śliwy.

Późną wiosną widziałem drobne karminowe perytecja. Jakoś nie miałem wówczas natchnienia by przyjrzeć się im bliżej i w sumie teraz trochę żałuję. Bo może dało by się chociaż potwierdzić/wykluczyć gruzełka cynobrowego.

Tym niemniej po ponad roku, dokładnie 26. 10. 2016 - zdziwiłem się bardzo, gdy ujrzałem substrat w dobrym stanie i dalszy ciąg owocowania tych grzybków. Tym razem znów w formie konidialnej. Pokażę zatem jak to wygląda w zbliżeniu i mam nadzieję, że pierwotne typowanie w kierunku Nectria - zostało ostatecznie udowodnione?

Konidia, x400:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji