Córka w tym roku rozpoczyna studia i będzie mieszkać na stancji.
Chcemy jej sprawić coś komputerowego i doszliśmy wspólnie z nią do wniosku, że najlepszy będzie netbook (chodzi o sprzęt nowy z gwarancją i Windows'em).
- łatwy do transportu studia-dom-studia (laptop za pokaźny gabarytowo)
- tablet odpada z uwagi na niechęć córki do operowania tylko ekranem dotykowym (nie pasuje jej także hybryda z dodatkową klawiaturą)
- wykorzystanie to praktycznie tylko dostęp do internetu i trochę (raczej niewiele?) pisania
- praktycznie zero gier i pewnie zero filmów (jak zapewnia moja panna, co zresztą potwierdza się w domu)
Taki zupełnie przypadkowy wybór trzech pierwszych z rzędu sprzętów jako zakres cenowy (oczywiście jak taniej, to lepiej - dla mnie)
700-800 zł allegro.pl
1000-1200 zł allegro.pl
ok. 1500 zł allegro.pl
Czy tanio to dobrze będzie również córce???
Kilka lat temu miałem też taki sam problem. Wybrałem córce DELL-a. Konsultowałem ze znajomym (kuzynem) który zajmuje się sprzedażą. DEEL, HP maja wg. niego solidniejsze obudowy a dla studenta to jest bardzo ważne. Resztę parametrów i wyposażenie to już można sobie dobrać wg, modelu.
No cóż zapłacisz więcej ale będzie na kilka dobrych lat.
Mirek, dzięki:-)
Tylko moje pytanie dotyczy, czy na kilka lat za 800 zł czy za 1500 zł?
(wypowiedź edytowana przez bogdan 11. września. 2015)
Córka wynalazła takie sprzęty, jakieś oceny lub sugestie z Waszej strony?
ACER ASPIRE V5-131 2x1, 9GHz 500GB 4GB W8 GW FV 23% - 1 079 zł
Ten model jest trochę lepszy od mojego - mam taki od trzech lat, z przeznaczeniem dom-studia-dom i jestem bardzo zadowolona. :)
Nie gram w żadne gry i nie oglądam filmów, korzystam głownie z internetu i programów tekstowych i kalkulacyjnych. Szczerze mogę polecić, jest praktycznie bezawaryjny, wytrzymały i bardzo wygodny.