bio-forum.pl

2015-07-15 Chrzanów - uświęcone Łazienki

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-07-15 Chrzanów - uświęcone Łazienki
7.wrz.15 18:24
Piotr Grzegorzek

Teraz znajduję się przy ulicy Szpitalnej i zerkam w kierunku lasu, który zwyczajowo nazywa się Łazienki.

Teraz zerkam z góry na jeden z naturalnych dopływów Chechła, który został bardzo dawno temu wpuszczony w kanał.

Idąc wzdłuż prawego brzegu rzeki mijamy liczne posadzone tutaj klony jawory - Acer pseudoplatanus.

Ciecz w korycie rzeki jest mętna. Na ile to zmętnienie jest naturalne wolę nie dociekać.

Ponadto posadzono tutaj klony srebrzyste - Acer saccharinum.

Nad brzegiem rzeki znajdujemy też wiesiołki - Oenothera. Gatunku nie dociekałem.

Więcej czasu poświęciłem tej przytulii lepczycy - Galium rivale, dawniej marzance lepczycy - Asperula rivalis.

I tak niespiesznie docieram do krawędzi lasu.

Tutaj zwracam uwagę na chorą driakiew żółtą - Scabiosa ochroleuca. Zapewne to sprawa jakiegoś wroślika - Peronospora, ale jeszcze nie wrzucałem suszka pod mikroskop.

Zaraz na skraju lasu znajduje się pozostałość po jakieś baszcie. To pierwsze lokalne spontaniczne miejsce kultu.

Idę teraz ścieżką w kierunku polany.

Po drodze mijam jakieś ruiny.

Drzewostan jest niezbyt gęsty. Część drzew oplatają młode bluszcze pospolite - Hedera helix.

W runie lasu znaczącą rolę odgrywa podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.

W sumie jest uroczo.

Teraz rozglądam się po polanie. Tutaj miał się znajdować cel mojej wyprawy.

Na razie są wiele razy malowane ruiny domku.

I wreszcie znalazłem okazały krzyż. Moje zadanie brzmiało - udokumentować. Teraz zacznie się dochodzenie, kto i na jaką okoliczność go postawił.

Wyprawa zakończyła się pewnym zgrzytem. Aparat odmówił posłuszeństwa. Nawet nie chciał się wyłączyć. Na szczęście niedawno w ramach naprawy gwarancyjnej odebrałem nowy egzemplarz tej samej marki. A w między czasie korzystałem ze starej wysłużonej minolty. Tak samo zrobiłem po nieumyślnie zamordowanym Olympusie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji