bio-forum.pl

Krzyżownica?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2015

1. Krzyżownica?

Zdjęcie zrobione na szlaku w Bieszczadach 31 sierpnia. Roślina bardzo drobna. Czy z tych zdjęć da się określić jaki to gatunek? Z góry dziękuję

od sie.2013

2. Krzyżownica?

Na mój gust skoro w górach to Polygala amara

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Krzyżownica?
5.wrz.15 16:14
andrzej kaliński ("lejos4")

Od dwóch lat próbuję się dowiedzieć jaka to roślina, szukałem wszędzie i nic, więc może tu znajdę odpowiedź przesyłam fotki proszę o odpowiedź.

od maj.2015

4. Krzyżownica?

wygląda na bez hebd

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Krzyżownica?
5.wrz.15 17:59
andrzej kaliński ("lejos4")

To nie jest bez, ponieważ to bylina dorasta do ok 1, 5 m wysokości.

od kwi.2007

6. Krzyżownica?

Do Andrzeja: wciąłeś się w wątek Agnieszki z całkiem inną rośliną i robisz tylko zamieszanie. Powinieneś założyć oddzielny wątek dla swojej rośliny. To jest bez hebd jak sugeruje Janek!

od maj.2015

7. Krzyżownica?

Witam, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czy krzyżownicę górską od zwyczajnej tylko można rozpoznać po liściach u podstawy tzw. liściach różyczkowych oraz czy k. górska i gorzka to jedna roślina, pytam bo się spotkałam, że są to dwie różne rośliny. Z góry dziękuję

od maj.2015

8. Krzyżownica?

Prostuje, k. gorzkawa - Polygala amarella oraz k. górska (gorzka) - Polygala amara to dwie osobne rośliny. Czy moje myślenie jest prawidłowe?

od cze.2010

9. Krzyżownica?
5.wrz.15 23:04
Piotr Grzegorzek

Dziki bez hebd, który dostał się tutaj ni z gruszki ni z pietruszki jest byliną. A wcinanie się w inny wątek z innym gatunkiem jest mówiąc łagodnie wyjątkowo niegrzeczne.

od sie.2013

10. Krzyżownica?

Z tego co mnie uczono to w górach spotyka się Polygala amara kwitnąco na niebiesko, która jest tak jakby odpowiednikiem Polygala vulgaris rosnącej na niżu kwitnącej na różowo. Ale nawet w przyrodzie są wyjątki i Polygala amara też może być różowa. Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości.

Polygala amara=Polygala amarella (to są synonimy a więc ten sam gatunek)

od maj.2015

11. Krzyżownica?

Dziękuję bardzo za odpowiedź, wątpliwości zostały rozwiane :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji