Na mój gust skoro w górach to Polygala amara
wygląda na bez hebd
To nie jest bez, ponieważ to bylina dorasta do ok 1, 5 m wysokości.
Do Andrzeja: wciąłeś się w wątek Agnieszki z całkiem inną rośliną i robisz tylko zamieszanie. Powinieneś założyć oddzielny wątek dla swojej rośliny. To jest bez hebd jak sugeruje Janek!
Witam, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czy krzyżownicę górską od zwyczajnej tylko można rozpoznać po liściach u podstawy tzw. liściach różyczkowych oraz czy k. górska i gorzka to jedna roślina, pytam bo się spotkałam, że są to dwie różne rośliny. Z góry dziękuję
Prostuje, k. gorzkawa - Polygala amarella oraz k. górska (gorzka) - Polygala amara to dwie osobne rośliny. Czy moje myślenie jest prawidłowe?
Dziki bez hebd, który dostał się tutaj ni z gruszki ni z pietruszki jest byliną. A wcinanie się w inny wątek z innym gatunkiem jest mówiąc łagodnie wyjątkowo niegrzeczne.
Z tego co mnie uczono to w górach spotyka się Polygala amara kwitnąco na niebiesko, która jest tak jakby odpowiednikiem Polygala vulgaris rosnącej na niżu kwitnącej na różowo. Ale nawet w przyrodzie są wyjątki i Polygala amara też może być różowa. Mam nadzieję że rozwiałem wątpliwości.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, wątpliwości zostały rozwiane :)