bio-forum.pl

ze źdźbła trawy

bez logowania - można przeglądać
GRej286317 GRej286319 Coprinus

od mar.2010

1. ze źdźbła trawy
a
c

26. 08. 15 trawnik przed domem. 2 owocniki. Ładne takie, że napatrzeć się nie mogłam:-)

od mar.2010

2. ze źdźbła trawy
a
b
c

Dziś rano 4 owocniki focone w pośpiechu przedwyjazdowym. To samo stanowisko. Włożę do osobnej torebki z tym samym numerem wątku, OK?

A przy okazji mam pytanie. Wczoraj zbierałam je o 8 rano, dziś o 6. 30, a wyglądały mniej więcej na takie, które osiągnęły podobny etap wzrostu. Ponieważ bardzo bym chciała zobaczyć je na wcześniejszym, to czy mam szukać wieczorem czy w środku nocy? Nie powinno to być trudne, bo mały kawałek trawnika zasiedlają, więc dałabym radę z dobrą latarką:-D

od mar.2010

3. ze źdźbła trawy
a

No nie ma to jak sobie pogadać samemu z sobą;-). Polazłam na trawnik z latarką i znalazłam 4 takie, jakie zaprezentuję na bardzo słabym zdjęciu:- (

Suszą się będą w trzeciej torebce z tym samym numerem wątku, bo rosły na tym samym metrze kwadratowym trawnika.

Nocne grzebanie w trawi uświadomiło mi, że nie napisałam, że te grzyby, oprócz trawy, są w sąsiedztwie mchów. Nawet jeden dziś, to mi się wydawał, że rósł z mchu, ale po nocach, to może takie "bajki z mchu i paproci", a może nie, bo te 4, które dziś znalazłam to mi się nie wydają tym samym gatunkiem, no ale to już Błażej rozsądzi, mam nadzieję:-)

od mar.2010

4. ze źdźbła trawy
a

Błażej, czy ta kolekcja jest już wystarczająca? Mogę ją zamknąć i przestać ściśle monitorować te pół metra kwadratowego mojego trawnika? Mogę zająć się innym kawałkiem?:-D Dziś znalazłam jeszcze jednego, z pewnością ze źdźbła trawy. Ten, cholera, dla mnie jeszcze inaczej wygląda. Będzie w osobnej torebce.:- ( Przepraszam, na zdjęciu już nieco podeschnięty, bo musiałam zjeść kolację i tak wyszło:- (

A wracając do grzybów z poprzedniego zdjęcia, to te dwa po prawo, te ciemniejsze i z żółtawym trzonem, to nawet po wyschnięciu są inne. Czy mam je osobno spakować i to zaznaczyć na kartce?

Uff, ale się nagadałam, mam nadzieję, że nie znów sama do siebie:- (;-)

od lis.2008

5. ze źdźbła trawy
29.sie.15 22:44
ala mikołaj "wink"

Beatka, te dwa odmieńce to Conocybe raczej;)

od mar.2010

6. ze źdźbła trawy

No i proszę, i dziękuję:-) I znów wyszło nieprofesjonalne podejście do tematu, czyli najpierw założenie (błędne), a potem szukanie na siłę dowodów na nie.:- ( Założyłam, oczywiście błędnie, że jak rosną "w nocy" obok siebie, to ten sam rodzaj, a tu Ala, profeska pełna, wiadomo,:-) wytknęła, że nie i ma rację. Nawet po wyschnięciu te dwa małe ciemniejsze mają brunatne, nie czarne blaszki.:- (

Czy jesteś nimi zainteresowany, Błażeju?:-D Spakuję osobno, jeżeli tak;-)

od mar.2010

7. ze źdźbła trawy
a
b
c
d

Wczoraj, czyli 30. 08 rano 4 sztuki. Jeden nie dał sobie zrobić zdjęcia, kiedy rósł, ale jest już po zerwaniu.

od wrz.2005

8. ze źdźbła trawy

Conocybe może być: D

Co do Coprinus - masz na zdjęciach 3 gatunki: D

Jakby Ci się udało tego "wywijającego się" znaleźć młodszego, byłoby fajnie: D

od mar.2010

9. ze źdźbła trawy

Nie, no to jest jak jazda bez trzymanki, normalnie! Dziś nie było nic, obawiam się, że to może oznaczać przerwę, ale wstanę jutro pół godziny wcześniej, żeby sprawdzić, oczywiście. Ja nie mogę, normalnie! 3 gatunki, a ja je włożyłam do jednego worka, i już teraz nie rozróżnię!

od wrz.2005

10. ze źdźbła trawy

Nasz bioforumowy kolega, Tomek Pachlewski, w zeszłym roku przesłał mi suszki z końskiej kupki - 5 gatunków, w 1 torebce. W sumie coś koło 70 owocników.

Rozdzieliłem: D

od mar.2010

11. ze źdźbła trawy

Chapeau bas.

od mar.2010

12. ze źdźbła trawy
a
b
c

Znalazłam dziś na tym stanowisku 2 pypcie, ale czy to wywijające się, to nie wiem, po czym bym miała poznać, naprawdę. Ale są piękne, więc dołożę, OK? Mogę monitorować dalej, co mi tam, takie ładne, że i tak tam łażę, klękam, grzebię w trawie, żeby popatrzeć. No, tylko trochę się martwię, co ci sąsiedzi myślą?

od wrz.2005

13. ze źdźbła trawy

Świetnie.

od lis.2008

14. ze źdźbła trawy
2.wrz.15 22:50
ala mikołaj "wink"

Noooo, Beatka! zaplusowałaś u króla :))

Nie no, ja nie mogę, cóż za poświęcenie, już widzę jak będziesz hodować te nakupkowe, doglądać i podlewać, trzymam kciuki: D

od mar.2010

15. ze źdźbła trawy

Ale muszę pamiętać, żeby ręce myć:-D;-)

(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 02. września. 2015)

od mar.2010

16. ze źdźbła trawy
a
b

To na zamknięcie kolekcji jeszcze dwa pypcie z wczorajszego popołudnia. Zostawiłam po jednym z każdego, domniemanego przeze mnie innego gatunku, żeby rósł do dziś, ale podłość czernidłaków nie zna granic, jak wiadomo, i żaden do 7 rano nie doczekał. Wczorajsze maluchy będą osobno, każde z karteczką o numerach 7 i 8 i wczorajszą datą, czyli 4. 09. 15. Te z pierwszego zdjęcia, sztuk 3, z drugiego tylko jeden.

od wrz.2005

17. ze źdźbła trawy

stożkówka to C. moseri var. bisporigera

od wrz.2005

18. ze źdźbła trawy

5 i 7 to C. friesii

reszta: C. phaeosporus

który trawnik?

od mar.2010

19. ze źdźbła trawy

Chechło Pierwsze

Wąska 18

ATPOL DD-85

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji