bio-forum.pl

2015-06-30 Chrzanów - poranek i popołudnie w parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-06-30 Chrzanów - poranek i popołudnie w parku
17.sie.15 23:13
Piotr Grzegorzek

Tego dnia idąc do pracy zauważyłem ciekawie układające się promienie słońca w parku od strony ulicy Mickiewicza. Szybko wyjąłem aparat i uchwyciłem to zjawisko.

Druga strona otwartej przestrzeni, przez którą się przemieszczałem nie była intrygująca. Zwróciłem jednak uwagę na głóg jednoszyjkowy - Crataegus monogyna.

Bliżej ulicy światła wschodzącego słońca były jeszcze bardziej kontrastujące.

Nieco dalej na kolejnym klombie utrwaliłem rozświetlone liście pióropusznika strusiego - Matteuccia struthiopteris

A to już oś ulicy Mickiewicza. Po prawej stronie widać mój zakład pracy.

Teraz jestem po północnej stronie ulicy Mickiewicza.

Ostatnie poranne zdjęcie przedstawia kurtynę liści wierzby białej w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis".

Po południu zacząłem dokumentację od klombu przy wschodniej ścianie muzeum.

W tej okolicy na trawniku rośnie pięciornik rozesłany - Potentilla reptans.

Potem zerknąłem na ścieżkę. z niej, z zielonego tłumu wyłuskałem rogownicę pospolitą - Cerastium holosteoides.

Na zakończenie przeszedłem pod budynek znajdujący się przy skrzyżowaniu ulicy Mickiewicza z aleją Henryka. Mamy tam kilka ciekawych przypadków spontanicznej sukcesji.

Zaczynamy od starca zwyczajnego - Senecio vulgaris porażonego przez mączniaka Erysiphe fischeri.

Potem był jakiś mniszek o dziwnie postrzępionych blaszkach liściowych.

Następny był pas z dominująca konyzą - Conyza canadensis.

Towarzyszy jej kilka mniszków - Taraxacum oraz mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus usadowił się na schodach.

Szczyt murka zajął między innymi piaskowiec macierzankowy - Arenaria serpyllifolia.

Bohaterem kolejnej sesji zdjęciowej jest rdestówka powojowata - Fallopia convolvulus.

Są też drzewa. Oto klon zwyczajny - Acer platanoides.

I jeszcze mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus w niezwykłym miejscu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji