bio-forum.pl

Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

bez logowania - można przeglądać
Asco* podziemne

od lip.2002

1. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

Ten grzybek - niestety już wiekowy - to na pewno jakiś gatunek trufli. Dzisiaj dałem radę zrobić jedynie zarodniki - na marginesie - najpiękniejsze zarodniki jakie kiedykolwiek widziałem. Według nich z dużym prawdopodobieństwem jest to nie notowana w Polsce trufla cuchnąca - Tuber foetidum. Ale rzecz jasna oznaczenie jest bardzo wstępne:-)))

od sie.2002

2. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?
2.mar.07 10:50
"pimpek"

Chyba wszyscy ze mną się zgadzają, co widac po ilości odpowiedzi na Spina post: BRAK SŁÓW.

od cze.2005

3. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

Spinmaster jest w tej konkurencji bezkonkurencyjny;) Ja tylko z rozdziawioną gębą podziwiam :)))

No i chyba znalazł swoją niszę ekologiczną! Podziemną;)

od maj.2003

4. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?
2.mar.07 16:13
Anna Kujawa "AniaK"

Tomek, a wysyłasz je do pani Profesor, czy nie? Mamy tu gadać na ich temat czy tylko podziwiać;-)))

Bo... dlaczego nie jest to T. dryophilum np.?

od lis.2006

5. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

Jestem pod ogromnym wrażeniem wszystkich "wykopalisk" Tomka, a zwłaszcza różnorodności znalezisk!

od lip.2002

6. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

Aniu jak najbardziej dyskutować - skąd dowiem się więcej niż z naszych forumowych dyskusji? Ale jak się wam podobają - to podziwiać też można:-)))

Truflę wstępnie oznaczyłem na podstawie okropnego zapachu, wielkości, występowania na wapieniach i zarodników z długimi kolcami oraz regularnymi sześciokatnymi alweolami. Dodatkowo na stanowisku brak dębów.

Pomiar zarodników tez pasuje do T. foetidum:

Zarodniki żółto brązowe do brązowych z kolcami do 5, 5 mq i wzorem na powierzchni przypominającym piłkę nożną. Lekko owalne do okrągłych.

Zakres długości: (26, 1) 28, 6 - 35, 0 (38, 2) mq średnio 31, 9 mq

Zakres szerokości: (22, 3) 23, 9 - 30, 2 (31, 8) mq średnio 26, 7 mq

Q - 1, 19 (1, 2-1, 1-1, 2-1, 1-1, 3-1, 0-1, 2-1, 2-1, 1-1, 4)

Ale wciąż traktuję to jako wstępne oznaczenie. Trzeba jeszcze nad tym grzybkiem posiedzieć.

Do prof. Ławrynowicz pewnie w końcu je wyślę:-)))

od maj.2003

7. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?
3.mar.07 09:09
Anna Kujawa "AniaK"

:-)) jak gadać, to już mi się uzbierała "kupka" Twoich wątków do "odpowiedzi uważnej" - takie wątki chowam "na potem".

Bo podziwiam w milczeniu:-))) Zamurowuje mnie co i rusz:-)

Ten okropny zapach wydobywał się z tego młodego owocnika? Pytam, bo starsze (grzyby w ogóle) często śmierdzą okropnie.

Przy dębowej się nie będę upierać, dodam tylko, ze dęby nie są jej do życia potrzebne, bo - jak pisze prof. Ławrynowicz - rośnie pod różnymi drzewami.

Wielkości zarodników obu gatunków zachodzą na siebie. Z rysunku zarodników - w kluczu - też nie umiem wycztać jakiś szczególnych różnic. Pomierz może jeszcze dojrzałe worki.

Zapach dębowej też nie należy do jakiś specjalnie miłych.

Nie wiem, na ile diagnostyczny jest przekrój przez peridium - zerkałeś czy pasuje do tego na str. 110?

od lip.2002

8. Tuber foetidum - po raz pierwszy w Polsce?

Po oglądnięciu wielu stron www i wielu zarodników T. dryophilum, przekrojów przez perydium i całej masy innych rzeczy - wreszcie po przemyśleniu stwierdzam, ze najprawdopodobniej Ania ma rację.

Prędzej czy później znajdę świeże, dojrzałe owocniki i wtedy oznaczymy grzybka ostatecznie na podstawie pełnego zestawu cech makro/mikro:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji