bio-forum.pl

Asco z szyszki świerka.

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Asco z szyszki świerka.

Może młoda baziówka... ale o tej porze roku?

od maj.2009

2. Asco z szyszki świerka.

Wczoraj nie bardzo wiedziałem w jakiej kondycji są owocniki, podeschnięte czy też nie. Dziś, po dobie leżakowania w wilgotnej dojrzewalni w zasadzie nic sie nie zmieniło a owocniki raczej dojrzałe. Z szyszki po zdjęciu przykrywki ze szkła uniósł sie jakby delikatny obłoczek zarodników.

Wobec tego podejrzewam, że nie jest to żadna baziówka: zbyt wypukła i zbyt mała.

Może zatem coś z Pachyella. Kilka razy na tym substracie odnotowano P. babingtonii??

- tak wyglądają owocniki dziś:

.

EDIT: musze w tym miejscu dodać, że Rutstroemia bulgarioides niestety ale na żywo jeszcze nie widziałem, więc trudno mi sie o niej wypowiadać:- (

(wypowiedź edytowana przez mirek63 17. sierpnia. 2015)

od maj.2009

3. Asco z szyszki świerka.

Na tym chyba niestety bez Waszej podpowiedzi/pomocy temat bedę musiał zamknąć. Owocniki już mocno dojrzałe, za każdym razem po zdjęciu pokrywki, z owocników wystrzeliwuje w powietrze "dymek" zarodników. Owocniki średnicą osiągają zaledwie, leciutko ponad 1mm.

pytam jeszcze raz: - macie jakieś pomysły, chociażby na rodzaj?

tak wyglądają dziś:

od sie.2002

4. Asco z szyszki świerka.
19.sie.15 19:21
"pimpek"

Hej, znam go, ale nie mam teraz dostepu do moich zdjec, notatek czy ligeratury...:- (

od sie.2002

5. Asco z szyszki świerka.
19.sie.15 19:25
"pimpek"

Przypomnialem sobie. To jest bardzo dojrzala Phialea strobilina:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji