bio-forum.pl

Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #10↓10
GRej297770

od gru.2003

1. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

12/08/2015 TPK Gdańsk Leśn. Sopot. W pobliżu buki. Dwa owocniki o przyjemnym zapachu i łagodnym smaku

od lis.2008

2. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)
13.sie.15 23:16
ala mikołaj "wink"

fajne, zmieniłeś karteczkę :)

miąższ w miarę jędrny?

aaa, no i wysypy rób (tak na przyszłość);)

od gru.2003

3. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

taaa z szarej karty kodaka :) miąższ w miarę ścisły, z wysypem ciężko, bo jak zjadę do chaty to już mam susz 40%

od lis.2008

4. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)
13.sie.15 23:38
ala mikołaj "wink"

aaa, czyli przydatna rzecz do fotografowania, i jak? zauważyłeś poprawę w ekspozycji? czy po prostu nie miałeś nic innego pod ręką i wykorzystałeś do opisania odczynników, ale to byłby raczej słaby deal: D

a włożenie pod szklankę nic nie daje? patrząc na zdjęcia, to grzybki prezentują się całkiem świeżo, coś tam by pewnie wysypały, a jak się wyjmuje spod szklanki to wtedy można dość dobrze zapach wyniuchać

Mirki, a może jak pakujesz do auta, to na kartkę od razu, fotka dla pamięci, żeby wiedzieć który gdzie sypał, czy nie?: D

od gru.2003

5. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

Hehe po jeździe terenowej w lesie szukałbym i kartki i grzybów :) Po przyjeździe do domu owocniki są już marne. Jak jest na stanowisku kilka owocników to jeszcze można coś wykombinować z wysypem z owocnika nie "ruszanego" Z "leciwymi" grzybami typu Coprinus mam patent. Na pokrywie silnika jest fajne wgłębienie, gdzie można położyć torebki z eksykatami. Wiadomo jak jest z nimi-można przynieść do domu gnój :) A tak naprawdę grzybowóz i zezwolenie to może nie luksus ale konieczność do badań na tak rozległym terenie jak TPK Gdańsk dla mnie jako "ludzia" czynnego zawodowo.

od lis.2008

6. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)
14.sie.15 00:10
ala mikołaj "wink"

A fenol Ci się skończył? bo coś czuję, że tutaj mógł się przydać;)

I jeszcze powiedz czy trzony całe białe czy z różowymi naleciałościami, bo nie widzę. Reakcja z KOH negatywna, czy jakiś kolor się pojawił?

od gru.2003

7. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

KOH negatywna, fenol nie a materiał się skończył. Może jeszcze jakieś odczynniki wykorzystać? :) Trzony jak widać

od lis.2008

8. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)
14.sie.15 00:41
ala mikołaj "wink"

No bo trochę ten materiał marnujesz;) Ty wiesz, że jak ja mam jednego gołąbka, to na połowie trzonu (druga połówka musi zostać) mieszczę 4 odczynniki? po kapeńce każdego, paseczki rysuję :)

Albo Holubinky oszukują w kwestii reakcji (KOH), albo to nie jest ten na którego czekam (olivacea/ alutacea). A pokaż jeszcze zbliżenie na skórkę kapelusza, chyba dobrze widać na 1-szym zdjęciu.

od gru.2003

9. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)

od lis.2008

10. Pod świerkami (Russula olivascens (Fr.) Fr.)
4.lis.15 18:45
ala mikołaj "wink"

Jakież to maleństwa, kompletnie zignorowałam elementy na zdjęciach, do których można było porównać wielkość owocników, wyobraziłam je sobie jako duże grzybole;)

W kwestii oznaczenia, znowu sekcja Chamaeleontinae (już jej nie lubię): D

Po makro wychodzi mi Russula olivascens (Fr.) Fr./ =Russula postiana (Romell), po mikro może też, ale ono jest takie podobne w gatunkach z tej sekcji, a do kluczy trzeba mieć zapach oraz wysyp (drobna różnica czy IVa-b czy IVd-e) - u Sarnari'ego, Romagnesi zaczyna od barwy, więc tak czy siak dochodzę do R. olivascens. Ten gołąbek rośnie również pod bukami, nie tylko pod świerkami.

Jeśli to nie on, to nie wiem jaki;)

Blaszka - cystydy na krawędzi blaszki liczne, pleurocystydy niezbyt częste.

Skórka - włoski maczugowato-główkowate, wyraźnie widać strzępki prymordialne z grubą inkrustacją.

Zarodniki:

(7. 5) 8. 1 - 8. 9 (9. 6) x (5. 9) 6. 8 - 7. 5 (8. 1) µm

Q = (1. 1) 1. 2 (1. 3); N = 86

Me = 8. 5 x 7. 2 µm; Qe = 1. 2

Ornamentacja:

(0. 5) 0. 6 - 0. 8 (1. 0) µm

N = 49

Me = 0. 7 µm

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji