bio-forum.pl

2006-11 Jaworzno, Niwka - kilka rozmaitości

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-11 Jaworzno, Niwka - kilka rozmaitości
9.sie.15 12:31
Piotr Grzegorzek

Kolejny wątek zawierający kilka motywów z kilku dni. Zaczynam 16 listopada w miejscu oznaczonym zielonym kółkiem

To ulica Grunwaldzka. Tutaj upolowałem jeszcze zielonego lilaka - Syringa vulgaris.

Był tam też modrzew - Larix. O gatunku wolę nie rozstrzygać.

Na tym klombie zwróciłem jeszcze uwagę na tawułę japońską - Spiraea japonica.

Zauważyłem ponadto skrzydlaki klonu - Acer, ale i w tym wypadku o gatunku wolę nie rozstrzygać.

A lilak, którego fotografowałem był po części opanowany przez wrośniaka - Trametes versicolor.

Następnie udałem się do Niwki, aby sfotografować rejon miejsca zwanego Trójkątem Trzech Cesarzy. To ciemnoniebieska kropka na tej mapie.

W tej okolicy podziwiam złączenie Czarnej Przemszy oraz Białej Przemszy z górującymi nad nimi mostami kolejowymi.

A Czarna Przemsza onego roku była bardzo czarna i do tego wyczuwalna z pewnej odległości.

17 listopada zajrzałem w rejon Rudnej Góry. Od teraz będziemy tylko na terenie Jaworzna. To jasnoniebieskie kółko na tej mapie.

W drzewostanie dominuje tutaj dąb czerwony - Quercus rubra.

Jest też sporo sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris.

Teren w tej okolicy jest przekształcony przez liczne kamieniołomy.

Z drzew liściastych w dalszym ciągu rządzi dąb czerwony - Quercus rubra.

Tu i ówdzie zachowały się płaty z kłosownicą - Brachypodium.

A to widok na skraj lasu spod jednego z kamieniołomów.

A w kamieniołomie znalazłem sporej grubości warstwę z poziomu zlepieńcowego warstw gogolińskich.

Trochę to dziwne, ale te kamieniołomy można nierzadko opuścić tylko przez takie wąskie przejścia.

28 listopada zajrzeliśmy do kamieniołomu na on czas w Sodowej, teraz Sadowej Górze. Teraz jest tam Geosfera. Wówczas nie było pomysłu na zagospodarowanie. Miejsce akcji to żółte kółko na poprzedniej mapie. Na początku kilka kamieni w zbliżeniu.

Te tutaj składają się przede wszystkim z niestrawionych resztek pokarmu ówczesnej gadziny,

Kamienie są też siedliskiem porostów.

A to jeden z piargów, które dostarczyły sporo okazów do zbiorów Muzeum w Chrzanowie.

Następnie obejrzyjmy dwa przekroje warstw skalnych.

Potem okaz z dendrytami manganowymi.

I na pożegnanie jeszcze jeden przekrój.

Tak było, jak jest obecnie pokazywałem w innych fotoreportażach. Najnowszy stan można będzie zobaczyć osobiście podczas wycieczki, którą organizuję w sobotę 22 sierpnia. Zbieramy się w Jaworznie na stopniach od strony południowej hali MCKiS o godzinie 9. 40.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji