bio-forum.pl

Russula aeruginea?

bez logowania - można przeglądać
Russula

od paź.2007

1. Russula aeruginea?

30. 05. 2010 skraj boru sosnowego z dodatkiem brzóz i osik.

1
2
3

Smak łagodny, skórka zdzieralna do połowy, lekko lepka. Wysyp kremowy.

od mar.2010

2. Russula aeruginea?

Wygląda całkiem jak on. Mam do was pytanie. Moja babcia zbierała te gołąbki, jadła, nic jej nie dolegało po nich. Nie pamiętam, czy ja też jadłam, ale pewnie tak, bo jak babcia danie z grzybów zrobiła, to jadłam zawsze. Odkąd jednak sama zbieram grzyby, nigdy ich nie zbierałam, bo różnie o nich piszą. Ma ktoś jakieś doświadczenia z jedzeniem tego gołębia?:-)

od paź.2007

3. Russula aeruginea?

Moja babci też je zbierała i nazywane były "siwkami" ( czy jakoś tak, dawne dzieje :)). I były to jedne z trzech tylko gatunków gołąbków jakie zbierała. Pozostałe to jasnożółty i płowiejący, i zapewne babcia tych nazw nie znała i operowała innymi, których nie pamiętam :)

Jeśli chodzi o walory smakowe to dla mnie znajdują się one na górze listy jadalnych gołąbków :) Ale wiadomo, smak to odczucie subiektywne :) A żadnych dolegliwości po nich nigdy nie miałem. Może dlatego że jadłem je od maleńkości :)

Te troszkę mi nie pasowały na ten gatunek i dlatego zamiast do garnka trafiły do zielnika, chociaż są jadalne :)

od mar.2010

4. Russula aeruginea?

Dzięki, moja babcia też je siwkami nazywała:-)

Może się skuszę w tym roku, jeżeli w ogóle jakieś grzyby urosną u mnie tej jesieni:- ( Na razie galopująca susza:- (

od lis.2008

5. Russula aeruginea?
9.sie.15 18:32
ala mikołaj "wink"

No nie wiem, nie wiem moi mili, szkoda, że nie widać blaszek, ale ja bym obstawiała coś w okolicach R. heterophylla, no ale zobaczymy :)

Beata, ja Ci nic nie powiem odnośnie jadalności g. grynszpanowego, bo wbrew pozorom prawie wcale gołąbków nie jadam, wszystko suszę: D

od mar.2010

6. Russula aeruginea?

E, suszone gołąbki są do bani, rozwalają się, nie smakują za bardzo:- (;-) Polecam ci świeże, Alu:-D

od paź.2007

7. Russula aeruginea?

:))

od lis.2008

8. Russula aeruginea?
9.sie.15 19:23
ala mikołaj "wink"

Może i racja :)

A co Ty jeszcze w domu robisz?

od mar.2010

9. Russula aeruginea?

Jadę zaraz:-) Auto bez klimy, to na noc trzeba jechać skorośmy się do Afryki przeprowadzili:- (

od lis.2008

10. Russula aeruginea?
10.paź.15 17:34
ala mikołaj "wink"

No niestety, obydwoje mieliście rację, a ja błądziłam: D

to jest R. aeruginea

Blaszka w SV, zawartość cystyd reaguje rozmaicie, szaro/ złoto/ purpurowo

Skórka, na zdjęciach strzępki, włoski i dermatocystydy

Zarodniki:

1.

(6. 7) 7 - 8. 3 (9. 6) x (4. 8) 5. 3 - 6. 3 (6. 7) µm

Q = (1. 1) 1. 2 - 1. 4 (1. 6); N = 64

Me = 7. 6 x 5. 7 µm; Qe = 1. 3

2.

(6. 5) 6. 8 - 8. 1 (8. 7) x (5. 1) 5. 3 - 6. 3 (7. 1) µm

Q = (1. 2) 1. 22 - 1. 4 (1. 5); N = 68

Me = 7. 4 x 5. 7 µm; Qe = 1. 3

Ornamentacja:

(0. 4) 0. 43 - 0. 6 (0. 7) µm

N = 46

Me = 0. 5 µm

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji