bio-forum.pl

średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od paź.2007
#0

1. średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)

15. 09. 2013 - las liściasty - graby, dęby, leszczyny

1
2
3
4
5
6

Kapelusze do 10cm średnicy. Smak piekący, skórka schodzi prawie w całości, miąższ kruchy.

od lis.2008
#0

2. średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)
9.sie.15 18:28
ala mikołaj "wink"

Podejrzewam, że to Russula fragilis. Ona ma często pomarszczony trzon u podstawy i ząbkowaną krawędź blaszek i zdaje się, że na przedostatnim zdjęciu to widać.

od paź.2007
#0

3. średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)

Tak go właśnie roboczo zakatalogowałem, choć nie wszystko mi się zgadzało.

od lis.2008
#0

4. średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)
9.sie.15 19:35
ala mikołaj "wink"

Russula fragilis jest okropna, bo to kameleon, od tyci tyci zielonawo-oliwkowych, poprzez średnio małe fioletowo-różniste do całkiem sporych fioletowo-oliwkowo-różnistych, odmian i wariantów sporo, według niektórych autorów ząbkowane blaszki nie zawsze występują, chociaż w wielu kluczach jest to cecha zasadnicza.

No i jest piekielnie ostry.

od lis.2008
#0

5. średnie, piekące spod grabów (Russula fragilis)
1.paź.15 11:30
ala mikołaj "wink"

Tak, to ona.

Blaszka w Congo red - cystydy (cheilo, pleuro) bardzo liczne

Blaszka w SV (świeżo przygotowany odczynnik i coś mi w nim nie gra, albo się przegryza albo zachwiane proporcje)

Skórka w KOH - dermatocystydy częste, septowane, walcowate/ maczugowate, włoski cylindryczne, tępe na szczycie, czasem rozwidlone.

Skórka w SV

Wielkość zarodników:

(6. 7) 7. 6 - 8. 7 (9) x (6) 6. 7 - 7. 6 (8. 2) µm

Q = 1. 1 - 1. 2 (1. 3); N = 84

Me = 8. 2 x 7. 1 µm; Qe = 1. 1

Ornamentacja:

(0. 48) 0. 51 - 0. 77 (0. 89) µm

N = 33

Me = 0. 66 µm

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji