bio-forum.pl

"Słomofilne" blaszkowce.

bez logowania - można przeglądać
GRej323786

od mar.2025

1. "Słomofilne" blaszkowce.

30. 07. 2015, na spodniej stronie ubiegłorocznej beli słomy, substrat - słoma, kilkanaście owocników. W pierwszej chwili pomyślałem, że jakieś Psilocybe, a tych Błażej wydaje się unikać;-). Jednak "soczyście" czarny wysyp wskazuje chyba na Panaeolus, Psathyrella? Kapelusz do 2 cm/średnicy. Trzon pusty, do 7 cm/długości.

od maj.2009

2. "Słomofilne" blaszkowce.

Wcale bym sie nie zdziwił gdyby to były lekko podsuszone Panaeolus olivaceus?

- a co do Psilocybe, to Błażej je lubi, ale podejrzewam, że z powodu ograniczonych możliwości czasowych, musi je traktować bardzo wybiórczo... podobnie jak i kilka innych rodzai.

od mar.2025

3. "Słomofilne" blaszkowce.

Rzeczywiście to mogą być P. olivaceus. Widzę, że makroskopowo są bardzo zmienne.

Jeśli chodzi o Psilocybe to nie narzekam, tylko "badam grunt":-). Coś chyba mam ususzone (o ile to Psilocybe;-)). Rozumiem Błażeja i tym bardziej doceniam ten gest: [bf#762399]

Znalazłem jakiś czas temu drugie stanowisko (oddalone jakieś 200m od poprzedniego) z całym przekrojem wiekowym tych grzybków (choć naturalnie nie mam pewności, czy to rzeczywiście ten gatunek, nie mówiąc już o tym, czy nie Psathyrella:-)).

I jeszcze pytanie (zupełnie nie na temat) - czy zwracać uwagę na grzybki purchawkowate, bo ostatnio u mnie coraz więcej się tego pojawia? Dla mnie póki co to "czarna magia";-). Czy warto zawracać Wam nimi głowę tu na bio-forum?

od wrz.2005

4. "Słomofilne" blaszkowce.

poproszę

od wrz.2005

5. "Słomofilne" blaszkowce.
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji