bio-forum.pl

Stropharia melanosperma?

bez logowania - można przeglądać
GRej323252

od mar.2025

1. Stropharia melanosperma?

30. 07. 2015, skraj pola uprawnego (ściernisko), 4 owocniki z ziemi. Kapelusz do 5, 5 cm/średnicy, suchy, powierzchnia biała - błyszcząca. Miąższ biały, nieprzebarwiający się na przekroju. Blaszki liliowo/szare. Trzon do 5 cm, pełny, dołem bulwiasty. Max. średnica u dołu: 13 mm. Czy dobrze typuję gatunek?

od paź.2007

2. Stropharia melanosperma?

od mar.2025

3. Stropharia melanosperma?

Myślisz, że forma albinotyczna? Zastanawia mnie jednak substrat. Te rosły ewidentnie z ziemi (typowa glina, że palcem trudno było je odkopać). Łysiczka uprawna, to chyba woli bardziej "zjadliwe" stanowiska? Choć z jednej i drugiej byłbym zadowolony:-).

od sie.2006

4. Stropharia melanosperma?

Stropharia rugosoannulata spotykam u siebie na takim substracie często. Twojego grzybka to jednak chyba warto obejrzeć.

od mar.2025

5. Stropharia melanosperma?

Dobra, macie oczywiście rację w kwestii substratu:-). Dokształciłem się już w tym zakresie.;-) Nie wiadomo, czy Błażej będzie chciał zerknąć, ale nie ma u tych moich żadnych ciemniejszych akcentów. Chociaż, na upartego jakiś żółtawy odcień może tak. Ale generalnie są białe i błyszczące. Dzięki za odzew:-).

od wrz.2005

6. Stropharia melanosperma?

koniecznie poproszę

od mar.2025

7. Stropharia melanosperma?

Suszą się:-).

od lip.2004

8. Stropharia melanosperma?

- "... Twojego grzybka to jednak chyba warto obejrzeć."

- "koniecznie poproszę"

No i zrobiło się bardzo ciekawie;-)

od maj.2009

9. Stropharia melanosperma?

Boguś! - piszesz, że zrobiło sie ciekawie?

- a kiedy tu było nudno?:-)))

od lip.2004

10. Stropharia melanosperma?

Tutaj na forum nigdy nie jest nudno:-)

Nie miałem jeszcze czasu wizualnie poszukać tego grzyba, ale ten jest (dla mnie) taki niepodobny do niczego znanego...

Znaczy się podobny, ale...?

Może postrzelamy?;-)

od mar.2025

11. Stropharia melanosperma?

Ja "wymiękam":-). Ale strzelajcie, bo dla mnie wszystkie blaszkowce są jak na razie podobne;-).

od lip.2004

12. Stropharia melanosperma?

Za szybko i bez przygotowania się wypowiedziałem:- (

Zdecydowanie popieram typowanie Przemka, czyli Stropharia melanosperma

Choć mikroskop zawsze może czymś zadziwić;-)

od wrz.2005

13. Stropharia melanosperma?
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji