bio-forum.pl

Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #32↓32

od maj.2006

1. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
Cordyceps militaris (L.) Link
Cordyceps militaris (L.) Link

Na początku stycznia 2007 przyniosłem z lasu dwie poczwarki poprocha cetyniaka (Bupalus piniarius L.). Po dwóch tygodniach na obu pojawiło się stadium konidiale (przynajmniej tak mi się wydaje) w postaci białych jakby nitek tworzący puch okalający całe poczwarki. Od tygodnia z jednej z poczwarek zaczynają wyrastać owocniki, które wyglądają mi właśnie na owocniki maczużnika bojowego. Co Wy na to?

Rozmiar tego owocnika to około 1 cm.

od lis.2005

2. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
25.lut.07 14:24
Marek Ciszewski "grant"

Super sprawa... jeśli udało ci się w domu wychodować tą niezwykłą rzadkość (mnie się trafił tylko 1 raz w życiu na wolności), to od dzisiaj oprócz grzybów bedę też zbierał poczwarki.

od maj.2006

3. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Marku

Nie zbieraj wszystkich poczwarek, bo niektóre motyle są pod ochroną. Poproch cetyniak nie jest chroniony, daje nawet w kość drzewom, a maczużniki są po to by nie dopuścić do ich nadmiernej ilości.

Poczwarki te znalazłem zimujące pod korą spróchniałej wierzby iwy.

Dam Ci jeszcze przepis, jak hodować, nie narobić się przy tym i mieć takie efekty. Kup sobie w zoologicznym sklepie substrat kokosowy (3-5zł), odłam kawałek, zalej wrzątkiem, substrat wchłonie wodę, zwiększy swoją objętość i będzie utrzymywał długo odpowiednią wilgotność. Uwaga!!! Poczwarki do pojemnika włóż dopiero gdy substrat ostygnie. Mojemu maczużnikowi to odpowiada:-) I pomyśleć, że to dzięki hodowli pająków:-)))

Pozdrawiam i udanych hodowli życzę

od sie.2002

4. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
25.lut.07 16:20
Piotr Perz "pimpek"

szczENka mi opadNĘŁA po prostu Piotr!

od maj.2006

5. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

I powiem więcej, myślę że miseczki też można by było tak hodować. Np. zbierasz sobie kwiatostany żeńskie olszy tu i tam i... i czekasz w domku, w ciepełku, aż coś wyrośnie obserwując je pod lupą:-)))

Drogą uzupełnienia dodam, że miałem pojemnik szczelnie zamknięty i tylko kilka otworów w dekielku od igły.

Polecam

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 25. lutego. 2007)

od lis.2005

6. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
25.lut.07 21:10
Marek Ciszewski "grant"

Piotrek... kiedy przeczytałem tytuł tego wątku, to w pierwszej chwili mnie zatkało, poczem pod wpływem emocji wywaliłem swój tekst o zbiorze poczwarek. Masz rację, że ten zbiór należy robić z rozwagą z uwagi na gatunki chronione. Entomologia nie jest moją mocną stroną, ale też nie jest mi zupełnie obojętna. Dawno, bardzo dawno temu pomagałem swoim kuzynom (obecnie wysoko wykwalifikowani leśnicy) zbierać okazy do gablot w czasie ich studiów.

Aktualnie dużo czasu poświęcam hodowli śluzowców, przyznam, że z różnym skutkiem. Kilka twoich uwag jest bardzo cennych więc niezwłocznie wdrożę je u siebie.

od maj.2003

7. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
26.lut.07 09:52
Anna Kujawa "AniaK"

Rewelacyjny - będziesz dokumentował dojrzewanie perytecjów na tej podkładce?

od maj.2006

8. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

A w jaki sposób dobrze to zrobić?

od maj.2003

9. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
26.lut.07 14:16
Anna Kujawa "AniaK"

Fotografować tak jak te zaprezentowane. Bo szkoda ciąć np. Na razie podkładki wygladają na sterylne:-)

od maj.2006

10. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
Cordyceps militaris

28. luty 2007 r. 19. 37

Maczuznik bojowy

28. luty 2007 r. 19. 40

Jak na moje oko podkładka ta wykazuje duży heliotropizm.

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 01. marca. 2007)

od maj.2006

11. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

3. marzec 2007

od maj.2006

12. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Minęło kilka dni, a maczużnik zaczął wytwarzać perytecja:-))

09. marzec

09. marzec

10. marzec

12. marzec

od lis.2005

13. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
12.mar.07 22:49
Marek Ciszewski "grant"

Piotrek... nie mogę wyjść z podziwu. Jaki on teraz jest wysoki???... Niedługo ci się wysypie, co widać z ostatnich zdjęć.

od maj.2006

14. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

14. 03. 2007

od maj.2006

15. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

17. 03. 07

od lis.2005

16. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
20.mar.07 13:51
Marek Ciszewski "grant"

Piotrek... Piękna, i czysta robota... wprowadza w niekłamany zachwyt.

Zasygnalizuję, na razie bez fotek, że mam pod obserwacją świerszcza, którego znalazłem kilka dni temu, o dziwo, 1, 5m nad ziemią na gałązce brzozy. Był w stanie agonalnym. Też chyba dopadł go jakiś Cordyceps. Mam go pod obserwacją w domu. Początek jest podobny jak u ciebie. Coś jak pleśń... Jak będzie coś więcej, otworzę nowy watek. Pozdrawiam

od maj.2006

17. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Ooo super Marku. Zobaczymy co Ci z tego wyrośnie. I pamietaj - kokos wrzątkiem potraktuj, będzie sterylnie:-)

A ja pokazuję cd.

Cordyceps militaris

21. 03

od maj.2006

18. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

25. 03

od lis.2005

19. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
25.mar.07 15:38
Marek Ciszewski "grant"

Jak widać sterylne warunki mu służą. To chyba największy okaz z dotychczas notowanych... Super...

od maj.2006

20. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Eeee... z tym "największy" to chyba przesadziłeś:-)

od maj.2006

21. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

01. 04

od lis.2005

22. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Piotrek... ciekaw jestem, co zrobisz z zarodnikami jak będzie sypał. Bo to chyba już niedługo???...

od maj.2006

23. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Hm... dobre pytanie, a co Twoim zdaniem można z nimi zrobić?

od lis.2005

24. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Jeśli mam być szczery, to sam nie wiem... ale jak sam zauważyłeś pytanie nie jest bezsensownie zadane. Gdybym ja takie pytanie dostał, też bym chyba odpowiedział pytaniem podobnym do twojego.

Ale tak na serio... jak można wykorzystać zarodniki z takiej hodowli???... może ktoś inny ma jakiś pomysł???...

od wrz.2004

25. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Najłatwiej będzie wyizolować całe perytecjum i umieścić na pożywce - powinno coś z tego wyrosnąć.

Problemem jest tu skład pożywki (trzeba sprawdzić z czego musi się składać) oraz zakup składników (mogą nie być tanie), samo jej przygotowanie to już mniejszy problem.

od maj.2006

26. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Witaj Sebastianie

Hm... wiem, że Ciebie bardzo ten rodzaj interesuje

i może większy pożytek był by z tego, gdyby np. pod Twoim okiem

taki eksperyment powstał np. w ramach Waszej Sekcji?

Może miałbyś łatwiejszy dostęp do składników?

Co Ty na to??

Cordyceps militaris

Posyłam kolejne zdjęcie z 07. kwietnia

od wrz.2004

27. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Na razie się tego nie mogę podjąć, bo raz, że chcemy wystartować z badaniami nad Piriformospora indica, a dwa, że będę miał teraz sporo roboty przy śluzowcach - muszę nauczyć się jak wymusić na Dictyostelium wytwarzanie zarodni w warunkach sztucznych - mam czas do końca kwietnia...

Śluzowiec to w ramach Festiwalu Nauki, więc mamy dofinansowanie na to.

Niestety:- (

A mogłoby to dać ciekawe wyniki - patrz opisy hodowli u Kobayasi'ego.

Jeszcze spróbuję popytać, ale nie mogę nic obiecać:-/

Możę dałoby się to pod FN podpiąć, ale tam już mamy program dosyć zapchany innymi rzeczami.

od maj.2006

28. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

"W porządku Sebastian

Pytam, bo nie chcę by się zmarnowało.

Mam nadzieję, że Ci się uda:-)))

Trzymam kciuki

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 08. kwietnia. 2007)

od lis.2005

29. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Oj!!!... zaczyna się robić coraz ciekawiej.

Z tego, co wyczytałem agar pozyskiwany jest z krasnorostów Rhodophyta wydobywanych u wybrzeży Japonii. Inne źródła podają takie gatunki glonów, jak Gelidium i Gracilaria. W sumie chodzi o pozyskanie żelu który nie poddaje się trawieniu przez żadne bakterie. Pozostaje opracowanie odpowiedniej pożywki. Czy każdy gatunek grzyba wymaga opracowania indywidualnej pożywki jak w przypadku Cordycepsa Piotrka, i czy w warunkach amatorskich można taką pożywkę przygotować znając jej skład i zastosowane proporcje???

Chyba wkroczyłam na działkę, której chyba nie do końca rozumiem, ale ciekawość wzieła górę, więc zapytałem...

od mar.2007

30. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

a jak rosną takie grzybki na podłożu Sabourouda albo innym komercyjnym?

zamiast agaru można użyć żelatyny :) a żeby bakterie nie rosły dodaje się chloramfenikolu lub innego antybiotyku

w ogóle to ciekawi mnie jak np. grzyby kapeluszowe zachowywałyby się na tych podłożach - pewnie kiedyś to przetestuje :)

P. S. a tak w ogóle to jestem pod wrażeniem tych zdjęć i hodowli

od lis.2005

31. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)
21.cze.07 10:19
Marek Ciszewski "grant"

Ciekawość mnie spala i nieodparta chęć poznania jaki jest dalszy ciąg tego Cordycepsa.

Piotrek, proszę, zapowiedz chociaż, że >ciąg dalszy nastąpi<...

Myślę, że wielu na to czeka...

od maj.2006

32. Maczużnik bojowy - hoidowli własnej :-)

Marku muszę Cię rozczarować

Cordyceps już sie nie zmieniał makroskopowo, ja cierpię na brak czasu

no i pozostało, jak widzisz, ale nic sie nie przejmuj, ta hodowla to nic,

będą następne, nie wiem jeszcze jakie, ale będą:-)

Ponadto, brak sprzętu, mozliwości, wiedzy itp. itd.....

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji