bio-forum.pl

"Lejkowaty". Czy Entoloma?

bez logowania - można przeglądać
GRej316253

od mar.2025

1. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

27. 07. 2015, sad gruszowy, wśród traw z ziemi, kilka owocników. Kapelusz do 1, 7 cm, wszystkie z wyraźnym zagłębieniem w centrum, skórka jedwabista, blaszki zbiegające. Trzon do 1, 5 cm długości, pełny. Wysyp różowy. Czy to Entoloma?

od maj.2009

2. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

Jak wysyp różowy to pewnie Entoloma???

Nie martw się pewnie Błażej jej nie przepuści... ciekawie wygląda:-))

Zupełnie nie znam nic podobnego ale "postrzelam sobie";

- Entoloma cettoi... pewnie nawet w tarczę nie trafiłem... ale co mi tam:-)

od mar.2025

3. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

Wypisz, wymaluj - zupełnie, jak ona.:-) Podziwiam Twoją wiedzę, szukałem i nic. A ty tak po prostu sobie strzeliłeś:-). Inna sprawa, że ja często jestem szczęśliwy, gdy wytypuję odpowiedni rodzaj. A co dopiero domniemany gatunek?:-). Dzięki. Wiem, wiem... mikroskop!;-)

od mar.2025

4. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

Dzisiaj w promieniu 50 m naliczyłem jeszcze kilkanaście owocników. Wygląda na to, że w grę mogą wchodzić następujące gatunki: Entoloma cettoi, cremeoalbum, heterocystis i neglectum. Chyba z każdej bym się ucieszył:-).

od wrz.2005

5. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

poproszę

od maj.2009

6. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

teraz sam widzisz, że przy Entoloma nie ma "wypisz-wymaluj"...

albo "strzelasz", albo mikroskop!

Cholernie ciekawy rodzaj:-))

od mar.2025

7. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

No rzeczywiście "kosmos". Nie przypuszczałem, że tego tyle jest.:-) Mam nadzieję, że z tymi moimi Błażej się skutecznie rozprawi.:-) Niemniej jednak, gdybym był bogatszy o wiedzę, którą dzięki Twojemu "strzałowi" nabyłem, chyba też bym tak strzelił. Nasze gdybanie, jak widać też posiada pewien walor edukacyjny. Słowem fajnie czasem "pogdybać";-).

od wrz.2005

8. "Lejkowaty". Czy Entoloma?

E. neglectum

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji