27. 07. 2015, sad gruszowy, wśród traw z ziemi, kilka owocników. Kapelusz do 1, 7 cm, wszystkie z wyraźnym zagłębieniem w centrum, skórka jedwabista, blaszki zbiegające. Trzon do 1, 5 cm długości, pełny. Wysyp różowy. Czy to Entoloma?
Wypisz, wymaluj - zupełnie, jak ona.:-) Podziwiam Twoją wiedzę, szukałem i nic. A ty tak po prostu sobie strzeliłeś:-). Inna sprawa, że ja często jestem szczęśliwy, gdy wytypuję odpowiedni rodzaj. A co dopiero domniemany gatunek?:-). Dzięki. Wiem, wiem... mikroskop!;-)
Dzisiaj w promieniu 50 m naliczyłem jeszcze kilkanaście owocników. Wygląda na to, że w grę mogą wchodzić następujące gatunki: Entoloma cettoi, cremeoalbum, heterocystis i neglectum. Chyba z każdej bym się ucieszył:-).
poproszę
teraz sam widzisz, że przy Entoloma nie ma "wypisz-wymaluj"...
albo "strzelasz", albo mikroskop!
Cholernie ciekawy rodzaj:-))
No rzeczywiście "kosmos". Nie przypuszczałem, że tego tyle jest.:-) Mam nadzieję, że z tymi moimi Błażej się skutecznie rozprawi.:-) Niemniej jednak, gdybym był bogatszy o wiedzę, którą dzięki Twojemu "strzałowi" nabyłem, chyba też bym tak strzelił. Nasze gdybanie, jak widać też posiada pewien walor edukacyjny. Słowem fajnie czasem "pogdybać";-).
E. neglectum