26. 07. 2015, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to grzybki. Skraj kukurydziska, do 30 owocników, wyrastały z "czystej" gliniastej gleby (nie na szczątkach roślin, glony także zdaje się nie determinowały ich występowania). Śnieżnobiałe, kapelusz do 0, 8 cm/śr., u dojrzałych wyraźne "pępkowate" centralne wgłębienie, blaszki zbiegające na trzon, ten krótki do 1 cm/dł. Nie mogę nic znaleźć przekonująco podobnego, dlatego tradycyjnie proszę o pomoc.:-)
(wypowiedź edytowana przez przemochle 27. lipca. 2015)
żeby rozwiać wątpliwości mogłeś spróbować zrobić wysyp.
Takich małych, to pod kieliszkiem najlepiej.
Świeżutkie owocniki bruzdniczka maja charakterystyczną, bardzo drobno/delikatnie, aksamitną skórkę... na zdjęciach słabo to jednak widać.
Każdy Ci raczej to powie, że przy takich małych i białych, bez mikroskopu nie "pójdzie"... a ich nikt (?) nie lubi.
Dzięki za spostrzeżenia. Skórka jest aksamitna. Moja "makro" ekspertyza prowadzi do Clitopilus scyphoides var. omphaliformis (znalazłem też wersję "omphaliiformis" - pewnie błąd pisarski). Jeśli nie będzie protestów;-) - tak zgłoszę do Grej. Oczywiście nic na siłę, Aniu, Błażeju - śmiało protestujcie:-). Nie chciałbym Wam podpaść:-).
Zgłoś, sprawdzimy
Super, dzięki.:-)
to on