bio-forum.pl

Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

bez logowania - można przeglądać
GRej264622

od mar.2025

1. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

26. 07. 2015, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to grzybki. Skraj kukurydziska, do 30 owocników, wyrastały z "czystej" gliniastej gleby (nie na szczątkach roślin, glony także zdaje się nie determinowały ich występowania). Śnieżnobiałe, kapelusz do 0, 8 cm/śr., u dojrzałych wyraźne "pępkowate" centralne wgłębienie, blaszki zbiegające na trzon, ten krótki do 1 cm/dł. Nie mogę nic znaleźć przekonująco podobnego, dlatego tradycyjnie proszę o pomoc.:-)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 27. lipca. 2015)

od maj.2009

2. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

żeby rozwiać wątpliwości mogłeś spróbować zrobić wysyp.

Takich małych, to pod kieliszkiem najlepiej.

Świeżutkie owocniki bruzdniczka maja charakterystyczną, bardzo drobno/delikatnie, aksamitną skórkę... na zdjęciach słabo to jednak widać.

Każdy Ci raczej to powie, że przy takich małych i białych, bez mikroskopu nie "pójdzie"... a ich nikt (?) nie lubi.

od mar.2025

3. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

Dzięki za spostrzeżenia. Skórka jest aksamitna. Moja "makro" ekspertyza prowadzi do Clitopilus scyphoides var. omphaliformis (znalazłem też wersję "omphaliiformis" - pewnie błąd pisarski). Jeśli nie będzie protestów;-) - tak zgłoszę do Grej. Oczywiście nic na siłę, Aniu, Błażeju - śmiało protestujcie:-). Nie chciałbym Wam podpaść:-).

od maj.2003

4. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?
27.lip.15 21:36
Anna Kujawa "AniaK"

Zgłoś, sprawdzimy

od mar.2025

5. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

Super, dzięki.:-)

od wrz.2005

6. Clitopilus scyphoides, Hemimycena ignobilis?

to on

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji