bio-forum.pl

Przewodniki po roślinach

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2015

1. Przewodniki po roślinach

Szukam jakiś przewodników po roślinach Polski z ilustracjami najlepiej foto. Mam 2 książki kwiaty polne i łąkowe i drugą bardzo podobną z trochę większą ilością roślin. Co polecacie laikowi?

od sty.2007

2. Przewodniki po roślinach

wydawnictwo Multico - tomy o roślinach chronionych, wodnych, leśnych itp.

od sty.2007

3. Przewodniki po roślinach

od mar.2010

4. Przewodniki po roślinach

A na początek, to ja bym poleciła tutejszy, z tej strony, Atlas Roślin, Marka Snowarskiego:-) Ja korzystam bardzo często:-)

od maj.2010

5. Przewodniki po roślinach

A ja, z kolei, nie polecał bym albumów ze zdjęciami. W takim atlasiku jest zwykle pojedyncze zdjęcie, a na jednym zdjęciu rzadko można pokazać istotne cechy. Znacznie lepsze są rysunki, które stanowią esencję cech istotnych.

Tutaj bardzo dobry jest nieśmiertelny Atlas Rothmaler - Excursionsflora von Deutschland (Atlasband) - "Atylasband" - czyli ryciny. Proste, dobre i strzałeczkami zaznaczone cechy na które należy zwrócić uwagę

Tu można zobaczyć jak to wygląda w środku:

[bf#448319]

Kiedyś były jeszcze bardzo dobre niemieckie, popularne atlasy z kolorowymi rysunkami.. ale chyba przepadły w pomroce dziejów, może gdzieś w antykwariatach. Niestety tytułów i autorów nie mogę podać, bo... w moich egzemplarzach, mających już ponad 20 lat, dawno odleciały okładki i zostały jeno środki, bez jakichkolwiek danych o wydawcy, autorze itd...

od lip.2004

6. Przewodniki po roślinach

Ja natomiast dla początkujących bardzo polecę "Świat roślin, skał i minerałów"

Na Allegro jest z reguły po kilka egzemplarzy w ofercie od 10 do 30 zł.

Np. tu z przykładowymi ilustracjami allegro.pl

Barwne rysunki i bardzo szybkie wizualne wyszukiwanie. Oczywiście jeżeli chcemy mieć pewniejsze oznaczenia należy sięgać po klucze.

Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa: 1988

Stron: 400

Martin Cervenka, Viera Frakova, Milan Haber, Jaroslav Kresanek, Libuse Paclova, Vojtech Peciar, Ladislav Somsak

Opis:

Autorzy starali się przybliżyć 1684 wybranych gatunków dziko rosnących roślin Europy Środkowej. Oprócz podania ich krótkich opisów, przedstawiono w popularno - naukowej formie różnorodność i złożoność przystosowań występujących w świecie roślinnym na naszym globie. Autorzy starali się przybliżyć 1684 wybranych gatunków dziko rosnących roślin Europy Środkowej. Oprócz podania ich krótkich opisów, przedstawiono w popularno - naukowej formie różnorodność i złożoność przystosowań występujących w świecie roślinnym na naszym globie.

(wypowiedź edytowana przez bogdan 25. lipca. 2015)

od gru.2006

7. Przewodniki po roślinach
25.lip.15 20:56
Jaroslaw Makowski "maj"

Oprócz poprzednio wymienionych polecił bym też tłumaczoną na polski z niemieckiego,, Der Grosse BLV Pflanzen Führer,,/Przewodnik do rozpoznawania roślin (niezbędny na wycieczce z niezawodnym kodem barwnym) Schauer/Caspari.

od kwi.2015

8. Przewodniki po roślinach

Dziękuję za podpowiedzi. z kluczami sobie nie radzę-nie na moją głowę :) A zdjęcia zwłaszcza szczegółowe to bardziej mi pomagają w identyfikacji, tyle, że oprócz atlasu z tej strony trudno o bogatszą stronę z wykazem nawet tych pospolitych zwanych chwastami."badam" moje okolice pod kątem roślin tak dla siebie, w zasadzie co roku jest to inna dziedzina (ptaki, owady, rośliny) nie wykluczając w każdym sezonie tych pozostałych :).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji