bio-forum.pl

2015-06-16 Chrzanów - botanik w drodze na zakupy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-06-16 Chrzanów - botanik w drodze na zakupy
21.lip.15 18:08
Piotr Grzegorzek

Po południu tego dnia poszedłem na zakupy. Trochę odbyło się to w myśl zasady - wstąpił do piekieł, po drodze mu było. Zaczynamy od otoczenie opuszczonego, ale mającego nowego właściciela domu przy ulicy Oświęcimskiej.

Tutaj najważniejsze było przymiotno białe - Erigeron annuus.

Potem zwróciłem uwagę na rozwijający się pęd nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis.

Następnie skręciłem na północ. Przy ogrodzeniu tej posesji rośnie jeszcze wiesiołek dziwny - Oenohera paradoxa.

Oto zbliżenie jego kwiatów.

Pod płotem sąsiedniej posesji udokumentowałem powój polny - Convolvulus arvensis.

Teraz jestem już przy ulicy Grunwaldzkiej. To miejsce po "znikniętym domu pomiędzy ulicą Oświęcimską a Kościuszki. Teraz rządzi tutaj mak polny - Papaver rhoeas.

Przyglądam się z bliska kilku kwiatom w stanie zejściowym.

I wreszcie kwiat, który dopiero co utracił płatki korony.

Kolejną sesję zdjęciową wykonałem na klombie przy szkole podstawowej nr 3.

Tutaj natrafiłem na trzykrotkę Andersona - Tradescantia x andersoniana mieszańca z udziałem trzykrotki wirginijskiej - Tradescantia virginiana.

Oto jej trzy przykładowe kwiaty, z których ostatni ma dziwnie podgięte płatki korony.

A to już widok na sklep w którym będę coś kupował. To jest ulica Sienna.

Po zakupach wyszedłem na nasyp byłej linii kolejowej.

Tutaj jeszcze upolowałem gorczycę polną - Sinapis arvensis.

Potem był jaśminowiec - Philadelphus.

Ustrzeliłem na nim jakąś muchówkę.

Potem były kwiaty.

Następnie w cieniu wiesiołka dziwnego - Oenothera paradoxa zauważyłem kwitnącą jeżynę popielicę - Rubus caesius.

Oto zbliżenie jej kwiatów.

Polowanie na pojedyncze kwiaty to jedno z moich nowych hobby, ponieważ udzielam się w pewnej społeczności google+ - One Single Flower, gdzie sporo namieszałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji