bio-forum.pl

2015-06-16 Chrzanów - botanik na cmentarzu wojennym

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-06-16 Chrzanów - botanik na cmentarzu wojennym
20.lip.15 22:49
Piotr Grzegorzek

Na wschód od środkowej części cmentarza żydowskiego znajduje się cmentarz wojenny z czasów I Wojny Światowej. Będąc w tej okolicy postanowiłem zobaczyć co tam się dzieje. Oto ścieżka wzdłuż północnej krawędzi cmentarza żydowskiego.

A to już obszar wzdłuż wschodniego muru.

Część terenu jest wykoszona, są też łany nietkniętych traw. Tutaj dominuje rajgras wyniosły - Arrhenatherum elatius.

Tu i ówdzie zieleniły się kępy kozłka lekarskiego - Valeriana officinalis.

Skarpa doliny Chechła była pokryta opadłymi kwiatami robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Z gatunków zielnych dominował tutaj kuklik pospolity - Geum urbanum.

Godny uwagi, chociaż bardzo pospolity jest tutaj podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.

Ten baldach jest nieostry, ale jakoś nie miałem śmiałości go odrzucić.

Kolejne zdjęcie przestawia zbliżenie kwiatów z baldaszku baldachu złożonego.

Część roślin porażał pierwogrzyb - Protomyces macrosporus. To te zgrubienia na pędach.

Jak widać, część skoszonej trawy wzbogaca warstwę próchnicy skarpy.

A to już widok kwater cmentarza wojennego.

Pokazywałem je w wielu fotoreportażach dlatego teraz też będzie o roślinach. Na początku zawciąg pospolity - Armeria maritima ssp. elongata.

Potem goździk kartuzek - Dianthus carthusianorum porażony przez coś, co nazywamy pyłkoświństwką. Tutaj, jak dla mnie póki co jest to Microbotryum dianthorum.

Była też sterana ciężkimi warunkami siedliskowymi rogownica polna - Cerastium arvense.

Kolejny gatunek to przytulia pospolita - Galium mollugo.

A teraz przyczynek do tak zwanej kultury chrzanowskiej jako wyrazu szacunku wobec tych, którym teoretycznie gwarantowano wieczne spoczywanie.

W szczelinach cokołu po pomniku usadowił się rzeżusznik piaskowy - Cardamonopsis arenosa.

Na zakończenie proponuję rozchodnik ostry - Sedum acre. Jest ci go tutaj dostatek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji