bio-forum.pl

2015-06-07 Chrzanów Kościelec - botanik na jarmarku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-06-07 Chrzanów Kościelec - botanik na jarmarku
18.lip.15 13:49
Piotr Grzegorzek

Tej czerwcowej niedzieli w parku w Kościelcu odbył się kolejny jarmark mikołajski. Tym razem weszliśmy w klimaty XVII wieku. Hasło przewodnie to "Szlachecka zawierucha". I ja tam byłem to i owo służbowo robiłem, a ponadto rozglądałem się za roślinami. Na początku widok z mojego stanowiska na teren jarmarku. Stanowiska są dopiero rozkładane.

Staliśmy pod jesionem wyniosłym - Fraxinus excelsior. Oto widok w osi jego pnia w koronę.

Z luki pomiędzy gałęziami widać rozjaśnioną robinię akacjową - Robinia pseudoacacia. Właśnie była w pełni kwitnienia.

Nieopodal w świeżych nasadzeniach pojawił się platan klonolistny - Platanus x acerifolia.

Potem zwróciłem uwagę na dziki bez czarny - Sambucus nigra. Poświęciłem mu sporo czasu.

Teraz będzie krótki przerywnik ze szlacheckiej zawieruchy.

W górnej, południowej części parku bardzo ładnie prezentował się kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum.

Na miejscu po byłym dworze zmierzyłem się z fotografowaniem pojedynczego kwiatu trybuli leśnej - Anthriscus sylvestris. Trybuli towarzyszy barszcz zwyczajny - Heracleum sphondylium.

Teraz z góry zerkam na miejsce, gdzie toczy się życie jarmarczne. Oczywiście ze względu na upał wszyscy starali się być w cieniu.

Najważniejszą osobliwością dendrologiczną tego parku jest buk zwyczajny w odmianie purpurowej- Fagus sylvatica "Atropurpurea.

I ponownie okolica mojego stanowiska. Teraz przyglądam się żylistkowi szorstkiemu - Deutzia scabra.

A teraz będzie druga sesja zdjęciowa z dzikim bzem czarnym - Sambucus nigra.

Usiłowałem sfotografować pojedynczy kwiat.

Najważniejszym wydarzeniem dnia były pokazy husarii.

Ostatnią ofiarą polowania na pojedynczy kwiat była pęcherznica kalinolistna - Physocarpus opulifolius.

Oto jej pojedynczy kwiat, ten który pozostawiłem po usunięciu reszty, w różnych ujęciach.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 18. lipca. 2015)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji