bio-forum.pl

Znad strumienia.

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6

od maj.2009

1. Znad strumienia.

Trzy małe owocniki (największy śr. kapelusz dochodził do ok. 12mm) na patyku (pewnie liściaste) częściowo leżącym w wodzie na błotnistym brzegu strumienia.

Nie mam pomysłu dla tych maluchów, proszę w wskazówki jakie gatunki można brać pod uwagę.

Zdjęcia jakością nie powalają, miejsce ponure a do tego w tym momencie zachmurzyło się.

.

i jeszcze jedno dorobione juz w domu:

od wrz.2006

2. Znad strumienia.

gdybym miał sobie postrzelać to chociaż kapelusz trochę zbyt żyłkowany, to jednak jakoś mi wygląda na P. insidiosus

od maj.2009

3. Znad strumienia.

Wielkie dzięki!

znalazłem Twój wątek, w wolnej chwili porównam mikro:-)))

[bf#264150]

od maj.2009

4. Znad strumienia.

Tak upierdliwego drobnołuszczaka jeszcze nie miałem pod mikroskopem, trzy razy robiłem preparat i nie mogę znaleźć żadnej cystydy na blaszce???

Albo ich nie ma albo są bardzo podobne do podstawek?

Chyba powinien trafić do Ciebie???

od wrz.2006

5. Znad strumienia.

badasz żywy materiał czy to już suszki? czasami cystydy trudniej zaobserwować jak jest ich mało i są małe albo źle zrobi się preparat - spróbuj z innego owocnika.

bardzo ciekawie wygląda ale może na razie nie wysyłaj bo ja już mam taaakie zaległości w oznaczaniu, że nie chcę powiększać górki do puki nie będzie więcej czasu: (

od maj.2009

6. Znad strumienia.

Sprawdzałem już z suszków, z dwóch owocników.

Nie mogłem sobie darować więc dosiadłem do nich wczoraj po południu, po raz drugi. Efekt taki sam jak poprzednio jeśli chodzi o cystydy... skórka kapelusza z grubsza odpowiada gatunkowi który sugerowałeś.

PS: wysyłać nie muszę ale takie tajemnicze Pluteus odkładam... może kiedyś?

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji