bio-forum.pl

Dziki bez koralowy

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013

1. Dziki bez koralowy
16.lip.15 16:28
Janina Fus "inga"

Znalazłam 2 rózniące się wyglądem liści

Bez 1

Bez 2

od cze.2010

2. Dziki bez koralowy
16.lip.15 18:01
Piotr Grzegorzek

To nie ma znaczenia - tak czy owak dziki bez koralowy.

od gru.2006

3. Dziki bez koralowy

Sambucus racemosa bez koralowy - w nazwie rośliny brak słowa dziki.

od cze.2010

4. Dziki bez koralowy
16.lip.15 22:06
Piotr Grzegorzek

Według Szafera wydanie z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku, a tym kluczem głownie się posługują, Sambucus - Dziki bez (strona 622). Na kolejnej stronie nazwy gatunkowe idą tak: S. ebulus - Dz. hebd; S. nigra - Dz. czarny; S. racemosa - Dz. koralowy. Oznacza to, że według niego polska nazwa rodzajowa to dziki bez.

Możliwe, że coś się potem zmieniło, świadczy o tym nazwa w naszym forumowym atlasie roślin, ale ja jestem tradycjonalistą.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 16. lipca. 2015)

od gru.2006

5. Dziki bez koralowy

W mojej literaturze z 1986r Pospolite rośliny naczyniowe Polski, też jest właśnie tak jak piszesz, znaczy Bez dziki koralowy. Dziś chyba jest inaczej, bez tego dziki.

od wrz.2004

6. Dziki bez koralowy
17.lip.15 17:51
Marcin Piątek

a czy czasem nie jest tak że to

1. Syringa = bez

2. Sambucus = dziki bez

od mar.2014

7. Dziki bez koralowy

cytat z wiki "Potocznie lilaki nazywane są "bzami", jednak jest to określenie błędne, gdyż nazwa ta odnosi się do roślin z rodzaju Sambucus."

od lut.2007

8. Dziki bez koralowy
17.lip.15 18:24
Piotr Kobierski

W Checklist (Mirek i in. 2002):

Sambucus racemosa - Bez koralowy (Dziki bez koralowy)

Syringa vulgaris - Lilak pospolity

Wszystkie inne wymienione gatunki z rodzaju Syringa wymienione na tej liście maja polski odpowiednik Lilak.

od wrz.2004

9. Dziki bez koralowy
17.lip.15 20:04
Marcin Piątek

wolę łacinę;-)

od gru.2006

10. Dziki bez koralowy

Cytat z wiki tylko wprowadza zamieszanie. Bez koralowy nie ma nic do lilaka. Nazwa (Dziki bez koralowy) jest podana w nawiasie, co oznacz synonim. Dawniej był nim (Bez bzowina koralowa).

To słowo dziki może sugerować iż jest też jakiś podobny, udomowiony?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji