bio-forum.pl

Blaszkowiec z brzegu stawu?

bez logowania - można przeglądać
GRej300314

od mar.2025

1. Blaszkowiec z brzegu stawu?

14. 07. 2015, niedawno wyschnięty (nie pokryty roślinnością) brzeg stawu na pastwisku, 1 owocnik (trochę go zmaltretowałem w drodze do domu:- (, choć dał piękny wysyp). Kapelusz żółtopomarańczowy, średnicy 3 cm, trzon pusty z pierścieniem, 4, 5 cm/dł. Zapach lekko migdałowy. Wysyp brązowy. W jakim rodzaju szukać?

od cze.2010

2. Blaszkowiec z brzegu stawu?
15.lip.15 00:41
Piotr Grzegorzek

Ja bym zaczął od Agrocybe.

od mar.2025

3. Blaszkowiec z brzegu stawu?

Myślałem o tym rodzaju, ale siedlisko i nietypowy wygląd wyprowadziły mnie na manowce.:-)

od mar.2025

4. Blaszkowiec z brzegu stawu?

Tak sobie myślę, że obarczę nim Błażeja.;-) Może Agrocybe paludosa?

od wrz.2005

5. Blaszkowiec z brzegu stawu?

mogę sprawdzić

od mar.2025

6. Blaszkowiec z brzegu stawu?

Wczoraj tuż obok, na wysokiej kępie turzycy, znalazłem jeszcze jeden owocnik (w lepszej kondycji;-)). Wymiary: kapelusz - 4, 5 cm, trzon - 8 cm/dł., ok. 5 mm/śr. Dorzucę do kolekcji.

od wrz.2005

7. Blaszkowiec z brzegu stawu?

tak, A. paludosa

od mar.2025

8. Blaszkowiec z brzegu stawu?

Zgłoszone jako: ID 300314; Jeśli nie masz nic przeciwko Błażeju, potraktujmy kolekcję z tego wątku i z [bf#921283], jako zgłoszenie "zbiorcze".

od wrz.2005

9. Blaszkowiec z brzegu stawu?

ok

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji