bio-forum.pl

Kosaćcowa Psathyrella?

bez logowania - można przeglądać
GRej316305

od mar.2025

1. Kosaćcowa Psathyrella?

12. 07. 2015, szuwary pałkowe (1, 5 ha), mokradło, torfowisko, w kępie kosaćca żółtego (Iris pseudacorus), na jego ubiegłorocznych szczątkach, 2 owocniki, trzon do 8 cm (pusty), kapelusz 2, 5 cm, wysyp brązowy, zapach b. słaby - grzybowy. Wiem, że na tej roślinie spotyka się także P. typhae. Tymczasem dałbym sobie głowę urwać (no może przesadziłem;-)), że to nie ten gatunek. Jakoś mi się to znalezisko spodobało.:-) Czy słusznie?

od maj.2009

2. Kosaćcowa Psathyrella?

Raczej Galerina... ale ładna i zagadkowa (podejrzanie wygląda), może Błażej skusi się:-)

od mar.2025

3. Kosaćcowa Psathyrella?

Jeśli Galerina, to Twoja ostatnia była zdecydowanie atrakcyjniejsza i na dodatek wpadła w oko Błażejowi.:-)

od maj.2009

4. Kosaćcowa Psathyrella?

Błażej Galerina raczej unika, praktycznie tak jak wszyscy, traktuje je bardzo wybiórczo więc nie ma czemu dziwić się, że brak odzewu.

Sam całej roboty nie "odwali", a i tak podziwiać go trzeba jak się jeszcze w tym wszystkim nie "zagrzebał".

od maj.2003

5. Kosaćcowa Psathyrella?
15.lip.15 19:52
Anna Kujawa "AniaK"

Brak odzewu, bo BG na wakacjach

od maj.2009

6. Kosaćcowa Psathyrella?

To ON ma czas na wakacje?:-))

- a mikroskop wziął z sobą:-))

od maj.2003

7. Kosaćcowa Psathyrella?
15.lip.15 20:37
Anna Kujawa "AniaK"

Jak widać ma czas na wszystko:-)

Mikroskop został - terenowy mikroskop Błażejowy jest u mnie.

od lip.2004

8. Kosaćcowa Psathyrella?

Jak nie tajemnica, to jaka marka i model terenowego mikroskopu Błażeja?;-)

od maj.2003

9. Kosaćcowa Psathyrella?
15.lip.15 21:15
Anna Kujawa "AniaK"

Nikon YS100

od mar.2025

10. Kosaćcowa Psathyrella?

No to już wiem prawie wszystko:-). Galerina będzie (jak to mówi Ania) na zaś:-). Mirku podziwiam Błażeja, że wszystko "ogarnia". Szczególnie ja nie mogę narzekać, moją przesyłkę "obrobił" w tempie Pendolino.:-) Aż wstyd, że nie mam czasu wrzucić moich niektórych znajdek do Grej-a.

od wrz.2005

11. Kosaćcowa Psathyrella?

Prześlij proszę.

od wrz.2005

12. Kosaćcowa Psathyrella?
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji