12. 07. 2015, szuwary pałkowe (1, 5 ha), mokradło, torfowisko, w kępie kosaćca żółtego (Iris pseudacorus), na jego ubiegłorocznych szczątkach, 2 owocniki, trzon do 8 cm (pusty), kapelusz 2, 5 cm, wysyp brązowy, zapach b. słaby - grzybowy. Wiem, że na tej roślinie spotyka się także P. typhae. Tymczasem dałbym sobie głowę urwać (no może przesadziłem;-)), że to nie ten gatunek. Jakoś mi się to znalezisko spodobało.:-) Czy słusznie?
Raczej Galerina... ale ładna i zagadkowa (podejrzanie wygląda), może Błażej skusi się:-)
Jeśli Galerina, to Twoja ostatnia była zdecydowanie atrakcyjniejsza i na dodatek wpadła w oko Błażejowi.:-)
Błażej Galerina raczej unika, praktycznie tak jak wszyscy, traktuje je bardzo wybiórczo więc nie ma czemu dziwić się, że brak odzewu.
Sam całej roboty nie "odwali", a i tak podziwiać go trzeba jak się jeszcze w tym wszystkim nie "zagrzebał".
Brak odzewu, bo BG na wakacjach
To ON ma czas na wakacje?:-))
- a mikroskop wziął z sobą:-))
Jak widać ma czas na wszystko:-)
Mikroskop został - terenowy mikroskop Błażejowy jest u mnie.
Jak nie tajemnica, to jaka marka i model terenowego mikroskopu Błażeja?;-)
Nikon YS100
No to już wiem prawie wszystko:-). Galerina będzie (jak to mówi Ania) na zaś:-). Mirku podziwiam Błażeja, że wszystko "ogarnia". Szczególnie ja nie mogę narzekać, moją przesyłkę "obrobił" w tempie Pendolino.:-) Aż wstyd, że nie mam czasu wrzucić moich niektórych znajdek do Grej-a.
Prześlij proszę.