bio-forum.pl

2015-05-30 Chrzanów - widziane w parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-05-30 Chrzanów - widziane w parku
12.lip.15 16:49
Piotr Grzegorzek

Tej soboty nagrywaliśmy film poświ8ęcony działalności muzeum w Chrzanowie na niwie ochrony środowiska. Byliśmy już po świętowaniu naszej pięćdziesiątej piątej rocznicy. Kiedy dyrektor udzielał wywiadu, ja udokumentowałem co nieco. Na początku ambrowiec amerykański - Liquidambar styraciflua.

Potem zerknąłem w kierunku naszego gmachu.

Następnie przyjrzałem się gałązkom jodły pospolitej - Abies alba.

Później zwróciłem się ku śnieguliczce białej - Symphoricarpos albus.

Na jej liściach przesiadywała jakaś mucha z rodziny rączycowatych.

Na pobliskim klombie wciąż można było oglądać kwiaty miesiącznicy trwałej - Lunaria rediviva.

Towarzystwo wzbogaca kocimiętka Faassena - Nepeta x faassenii

Następnie podjąłem dość heroiczną próbę udokumentowania ubiegłorocznych owocostanów skrzydłorzecha kaukaskiego - Pterocarya fraxinifolia. Wyszło, jak wyszło, znaczy się nieszczególnie.

Potem zauważyłem, że dobrze znany mi złotlin japoński - Kerria japonica ma obumarłe gałązki. W przypadku drzew i krzewów pestkowych z rodziny różowatych to sprawka grzybów z rodzaju Monilia. Czy tutaj też nie mam pojęcia. Na początku maja nic nie wskazywało na zbliżająca się chorobę.

Krzew kwitnie.

Na korze pobliskiego klonu jawora stwierdziłem występowanie tarczownicy bruzdkowanej - Parmelia sulcata

Potem pozwoliłem sobie na długą sesję zdjęciową z tawułą ożankolistną - Spiraea chamedryfolia. Wierzę, że teraz nikt spośród tych, którzy tutaj zajrzą, nie będzie miał trudności z rozpoznaniem tego gatunku. Na początku pokrój krzewu.

Potem dwa zbliżenia kwiatostanu.

Następnie inna gałązka.

W końcu przekwitający kwiatostan oraz zbliżenie liści.

I jeszcze raz kwiatostan w pełnej krasie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji