Czas kończyć ten spacer. Teraz wędrujemy trasą oznaczoną na mapie firmy Compass kolorem ciemnoniebieskim.
Tutaj też zidentyfikowałem młode pędy winobluszczu - Parthenocissus. Kiedy szedłem tędy po raz pierwszy sądziłem, że to jakieś drzewka.
Teraz przez las lekko po skosie kierujemy się w stronę przyszłego pasa drogowego. Teren jest podmokły. Widać tutaj skrzyp leśny - Equisetum sylvaticum. Są też liczne siewki klonu jawora - Acer pseudoplatanus.
Teraz poprzez gałąź dorosłego klonu jawora - Acer pseudoplatanus zerkamy na ścieżkę równoległą do budowanej obwodnicy.
Tuż przed kompleksem łąkowym rośnie kilka okazałych dębów szypułkowych - Quercus robur.
Cieki poskramia się takimi rurami. Nad ciekami utrzymują się płaty lepiężnika różowego - Petasites officinalis.
Tym nie mniej w drzewostanie utrzymuje się lipa drobnolistna - Tilia cordata.
Zbliżamy się do miejsca, gdzie obwodnica przecina linię kolejową. Tutaj wysypano trochę świeżo wydobytego kamienia. To dolomit retu spod Wójtowej Góry.
Teraz na poboczu drogi znajdujemy łan przetacznika ożankowego - Veronica chamaedrys.
I w tym momencie czując pewien niedosyt postanowiliśmy nie czekać na cokolwiek do centrum Chrzanowa, tylko po prostu pójść pieszo. To odcinek biały. Na zakończenie zrobiłem jeszcze sesję zdjęciową jasnocie białej - Lamium album.
Zostało nam prawie 3 km spaceru. Więcej zdjęć nie robiłem.