bio-forum.pl

czarne, lekko połyskujące

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. czarne, lekko połyskujące

Pierwsze zdjęcie (szerszy kadr) przedstawia jego dwucentymetrowy fragment. Spotykałem go kilkukrotnie od grudnia i nie zaszły w nim żadne zmiany więc wnioskuję, że był to już suszek.

od wrz.2005

2. czarne, lekko połyskujące

A to jakis grzyb z Pyrenomycetes chyba.

od lis.2005

3. czarne, lekko połyskujące
21.lut.07 16:33
Marek Ciszewski "grant"

To może być Rosellinia thelena. One są takie skorupiaste. Tylko te z twojego zdjęcia są jakby poprzyrastane do siebie. bardziej masywne, zwarte. Chyba, że to takie ujęcie zdjęcia. Sa super...

Ja spotykałem bardziej luźne, niektóre stanowiły pojedyncze wyrostki

od lis.2006

4. czarne, lekko połyskujące

Tworzą taką skorupę. Powiedziałbym, że w rzeczywistości (gołym okiem) wydają się jeszce brdziej zbite. Do tego suche i twarde.

Dzięki wielkie za pomoc; Gdyby ktoś na niego reflektował, chętnei prześlę.

od lis.2005

5. czarne, lekko połyskujące
21.lut.07 20:03
Marek Ciszewski "grant"

Próbowałeś delikatnie ścinać czubek takiego wzgórka w poziomie???... spróbuj...

od maj.2006

6. czarne, lekko połyskujące

Czy mógł byś napisać na czym rósł, jak wygląda w całości, czym i w jaki sposób był przymocowany do substratu itp?

od lis.2006

7. czarne, lekko połyskujące

Tyle, co zdążyłem dzisiaj naprędce - stosując się do Waszych pytań - ściąłem kilka "grudek" i sfotografowałem to z boku żeby było widać jak wzrasta. Kiepskie foto ale może wystarczy... Na wszelki wypadek napiszę - "wzgórki" są puste w środku a rośnie oblepiając "kożuchem" fragment drewna. Nie odrywałem go od niego narazie. Ułamałem drewienko od stojącego pionowo w lesie liściastym uschniętego pniaka. To, rosło w jego najwyższej partii.

od maj.2006

8. czarne, lekko połyskujące

Hm... jak dla mojego komputera to za ciemne i nic poza Twoimi palcami nie widzę:- (

od lis.2005

9. czarne, lekko połyskujące
22.lut.07 12:44
Marek Ciszewski "grant"

Ścinając czubek dokonałeś rozpoznania, że środek zbudowany jest z wielu komór, a nie jednej. To mnie utwierdza w przekonaniu, że oznaczyłem prawidłowo. Jeśli istnieje jakiś gatunek podobny (którego wcześniej nie spotkałem), to wymagałoby to weryfikacji. Może ktoś ma inny pomysł?...

od lis.2006

10. czarne, lekko połyskujące

No dobra, masz rację, Piotrku, niewiele tam widać. Dzień od rana szary i w ogóle, ale przecież istnieje lampa błyskowa i statyw :) Teraz chyba będzie ok. Boję się lampy jak ognia ale czasami nie ma wyjścia...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji