bio-forum.pl

"Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

bez logowania - można przeglądać
GRej316310

od mar.2025

1. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

01. 07. 2015, Natura 2000, Pawłówek k/Bydgoszczy, łąki torfowe. Z tym turgorem to oczywiście prowokacja;-). Grzybek mocno "zwiędnięty", ale chyba nie na tyle by go nie wrzucić pod mikroskop. Na niekępkowej turzycy, 1 owocnik, 0, 5 cm/średnicy. Więcej trudno powiedzieć, bo rósł na środku łączki, gdzie słońce mocno operowało i nie zdążyłem go donieść do samochodu, zanim nie wyschnął. Nie wiem jak Błażejowi, ale mnie się podoba?

No i na tym koniec dzisiejszego grzybobrania. Bo potem była nieplanowana kąpiel borowinowa w rowie (zabieg pijawkami sobie dzisiaj darowałem):-) Pożegnały mnie czajki i bieliki. Piękne tereny.

od wrz.2005

2. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

poproszę

od mar.2025

3. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

02. 07. 2015, w tym samym miejscu i na tym samym gatunku turzycy, 1 owocnik, kapelusz 1 cm. Dorzucę do tego wczorajszego. Grzybka monitorował wzrokiem jakiś wielgachny "chrząszczyk". Jego nie dorzucę.:-)

od lis.2008

4. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.
2.lip.15 22:18
ala mikołaj "wink"

chrząszcz przypomina wonnicę - Aromia, ładny :)

od mar.2025

5. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

O dzięki, fajnie wiedzieć co się widziało:-) - (był duży, szacuję około 5-6 cm). Dzisiaj znalazłem tam jeszcze 2 grzybki i "jakiegoś próchnilcowatego" na wierzbie. Spędziłem tam po kilka godzin przez 2 dni i w sumie to wcale nie łatwo tam coś znaleźć. Tym bardziej się cieszę, że nie wróciłem z pustymi rękami.:-)

od maj.2009

6. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

A nie zaatakował Ciebie:-))

Ja wczoraj z trzcinowiska musiałem pomykać w podskokach. Tam gdzie wczoraj byłem, na tym grząskim terenie, występuje u mnie sporo starych powalonych drzew. Przełażąc przez trzciny któreś z nas (ja albo pies) naruszyło gniazdo os... ale na szczęście obyło sie bez ofiar:-))

Tyle tylko, że mogłem Błażejowi zebrać ładniejszą kolekcje czernidłaków ale wolałem nie ryzykować, strasznie się rozjuszyły, goniły nas aż do ściany lasu.

A co tam niech wie, narażamy życie dla tych grzybków i nikt tego nie docenia:-))

od mar.2025

7. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.

Nie, ten był bardzo przyjaźnie nastawiony (tak przynajmniej mi się wydawało):-)

Ale przygód oczywiście nie brakowało (atak czerwonych mrówek, kleszcz, etc.):-)

od wrz.2005

8. "Jędrny" blaszkowiec na turzycy.
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji